Letní počasí přímo láká ke zdravému životnímu stylu – spousty čerstvého ovoce a zeleniny, aktivní pohyb v přírodě a odpočinek na dovolené. Mnohdy však léto probíhá v podobě plné penze a přejídání v hotelu nebo grilováním tučných mas společně s přemírou alkoholu na chalupě. Na co se v létě více změřit a jaké jsou ideální letní recepty najdete v mém letním speciálu.
Tělo se v létě potřebuje chránit před zvýšenou teplotou chladivými, osvěžujícími a lehkými potravinami. Jídelníček proto co nejvíce obohaťte čerstvou zeleninou a ovocem, mléčnými produkty a čerstvými rybami. Teplá jídla můžete více nahradit studenými pokrmy jako jsou zeleninové či těstovinové saláty, různé luštěninové a tvarohové pomazánky s žitným pečivem nebo studené polévky. V létě pokrmy moc dlouho nevařte, nepečte a nesmažte. Nezapomínejte na zakysané mléčné nápoje a jogurty, které obsahují přirozená probiotika, která nám pomohou upravit zažívaní a skvělé také v létě ochladí.
V létě a zvláště v horkých letních dnech je potřeba zvýšit příjem tekutin, aby nedošlo k dehydrataci a přehřátí organismu. Nejlepší je obyčejná voda pokojové teploty. Můžete jí ochutit plátky salátové okurky, pomeranče nebo citrónu a z bylinek je osvěžující máta nebo meduňka. Dalším zdrojem tekutin mohou být různé ovocné a zeleninové šťávy a v poslední době také oblíbené studené polévky. Vyhněte se sladkým, přechlazeným a alkoholickým nápojům. Příliš sladké a chlazené nápoje žízeň naopak ještě zvýší a oslabují naše trávení. Přemíra alkoholu organismus zase zatěžuje a už vůbec neprospívá naší linii.
Někdy dostává naše zažívání v létě pořádně zabrat. Pravidelné grilování tučného masa, opékání špekáčků a to vše zapíjené různými alkoholickými drinky není úplně ideální. Pozor také na dovolené s polopenzí, kdy jíme jen dvakrát denně a obvykle se na snídaně a večeře přejíme a přes den mlsáme smetanové zmrzliny a popíjíme slazené nebo alkoholické nápoje. Nekažte si proto léto zažívacími potížemi, kily navíc a překyseleným žaludkem a dbejte jen více na pravidelnost, pestrost a střídmost.
Ve vysokých teplotách se také dobře daří různých bakteriím a proto v létě hrozí zvýšené riziko různých střevních infekcí. Nejčastěji dochází k nákaze z nedostatečně tepelně upraveného masa, vajec a mléčných výrobků. Dodržujte v létě zásady hygieny– při pečení a grilování maso dostatečně propečte, zmrzlinu vybírejte raději domácí nebo kupujte balenou, nekupujte potraviny s blížícím se koncem záruční doby a ve vedrech se vyhněte salátům s různými jogurtovými či majonézovými zálivkami, obloženým chlebíčkům a krémovým dortíkům.
A jestli máte teď čas a chuť udělat něco pro sebe, tak se určitě přidejte do mého kurzu Ženské hubnutí, kde se během 3 měsíců z pohodlí domova naučíte, jak si poskládat jídelníček bez počítání kalorií, jak se správně hýbat, aby to mělo ten správný efekt a hlavně jak se mít více ráda, protože to je klíčem k úspěšnému a trvalému hubnutí ze všeho nejvíce. 💖
Více informací o kurzu najdete >>tady.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖