Proč jíst ŠVESTKY…

Švestky mají v naší kuchyni široké využití. Konzumují se syrové, sušené, kompotované, vyrábějí se z nich povidla nebo slivovice.

  • Švestky obsahují kolem 80 % vody, sacharidy, vlákninu, organické kyseliny, minerální látky a vitamíny.
  • Z minerálů jsou nejvíce zastoupené sodík, draslík, železo, hořčík, vápník a z vitamínů provitamín A, B1, B2, C.
  • Švestky jsou výborným pomocníkem při léčbě revmatismus, dny, zvýšeného cholesterolu, zvyšují odolnost vůči stresu a posilují imunitu.
  • Díky vysokému podílu vlákniny švestky velmi pomáhají při střevních potížích a užívají se při léčbě nebo prevenci zácpy.

Vyzkoušejte mé oblíbené švestkové recepty:

Švestkový drobenkový koláč s pistáciemi

Švestkový koláč s vanilkovým pudinkem

Mandlovo-švestková nutella

Čokoládový bezlepkový koláč se sušenými švestkami

Švestkový crumble s mákem

 

😋 FIT KOLÁČE PRO CELOU RODINU

Více mých zdravých koláčů najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky, kterou si stáhněte tady a ochutnejte různé koláče, bábovky, dorty, muffiny, sušenky a další dobroty, které jsou bez přidaného cukru a bílé mouky a většina receptů je i v bezlepkové verzi.

Fitmlsky od Zuzky plné zdravé dobrot
Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖