fbpx

Čokoládový bezlepkový koláč se sušenými švestkami

Tenhle čokodortík se sušenými švestkami a skořicí je nadýchaný a lehoučký díky bílkům a nízkému obsahu mouky a tuku. Slazený je pouze datlovým sirupem a nejlepší je podávaný ještě za tepla se lžící bílého jogurtu nebo skyru. Sušené švestky jsou navíc velmi bohaté na antioxidanty, vlákninu, vitamín K, draslík a jsou skvělým přírodním léčivem na zácpu a trávicí potíže. 

Proč jíst kvalitní čokoládu?

Na pečení sladkých čoko dezertů používám vždy vysokoprocentní hořkou čokoládu, kterou můžeme zařadit pravidelně do našeho jídelníčku, i když zdravě žijeme nebo hubneme, protože narozdíl od mléčné či bílé čokolády obsahuje daleko méně cukru a hlavně je velkým zdrojem antioxidantů, hořčíku, železa a dokonce i vlákniny. Proto nás u hořké čokolády uspokojí i jen pár čtverečků a ne celá tabulka jako u mléčné. A navíc má kvalitní čokoláda i antidepresivní a povzbuzující účinky a dělá nám psychicky dobře i v malém množství. Proto se nebojte kvalitní čokoládu používat do různých dezertů či moučníků, protože si můžete nejen pochutnat, ale i udělat něco pro své zdraví a psychiku.

Fit koláček s minimem tuku a mouky

Tento koláč má oproti klasickým čokoládovým dortům o polovinu méně tuku a mouky, protože hlavní surovinou pro nadýchané těsto jsem použila našlehané bílky. Pro bezlepkovou variantu doporučuji rýžovou, chuťově neutrální, mouku ale můžete zkusit i mandlovou a komu nevadí lepek, tak klasickou špaldovou celozrnou mouku. Do receptu přidávám klasické máslo nebo kokosový tuk, aby koláč držel pěkně pohromadě po vychladnutí a oslaďte jakýmkoli přírodním sladidlem jako je datlový nebo čekankový sirup, med či jiná zdravější sladidla.

Na koláč používám skvělou silikonovou koláčovou formu, která se nemusí vymazávat tukem, ale pokud doma nemáte, tak použijte klasickou otvírací formu na koláč o průměru 23 cm a vymažte tukem nebo dno pokryjte pečícím papírem.

Čokoládový bezlepkový koláč se sušenými švestkami

SUROVINY:

Sušené švestky bez pecek 250 g

Rum 1 lžíce (nepovinný) nebo voda

Vejce 4 ks, oddělené žloutky a bílky

Máslo nebo kokosový tuk 50 g + na vymazání

Skořice mletá 1 lžička

Sůl špetka

Mouka rýžová 80 g

Kakao holandské 20 g

Datlový sirup 150 g

Kvalitní hořká vysokoprocentní čokoláda 100 g

POSTUP:

Začneme tím, že zvláčníme sušené švestky, které v misce pokapeme trochou rumu nebo vody. Pak si předehřejeme troubu na 180°C a otevírací koláčovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Do menšího hrnce rozlámeme hořkou čokoládu, přisypeme kakao, lžičku skořice, pokrájené máslo a datlový sirup. Zalijeme trochou vody (cca 100 ml) a necháme na plotně vše rozpustit a pak vychladnout. Mezitím si oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky zapracujeme do vychladlé čokoládové směsi a postupně do ní přisypeme i mouku a důkladně promícháme. Na závěr opatrně vmícháme sníh lžící, aby těsto zůstalo nadýchané. Opravdu sníh vmíchejte lehounce, ať vám těsto neslehne. Těsto ještě ochutnejte a v případě potřeby doslaďte. Těsto pak přelijeme do koláčové formy a už jen poklademe sušenými švestkami a dáme péct na cca 30 min. Podávejte s řeckým jogurtem, tvarohem nebo skyrem místo zakysané smetany, které mají vyšší podíl bílkovin a méně tuku.

❣️ Stáhněte si ekuchařku Čokomlsky zdarma❣️

Jestli jste stejně jako já milovníci čokolády, tak mám pro vás zdarma ekuchařku jen se samými zdravými čoko 🍫 dezerty! Většina z nich jsou i bez lepku a laktózy a věřím, že si na nich pochutnáte.

Ekuchařku si můžete ZDARMA stáhnout >>tady<<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně