Proč jíst POLENTU…

Už jste vyzkoušeli polentu? Tato kukuřičná mouka se dá uvařit jako kaše, placky i knedlíky a je také skvělou bezlepkovou přílohou.

  • Polenta je základem středozemní a balkánské kuchyně.
  • Je bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin a vitamínů skupiny B podporující správnou funkci metabolismu, nervové a mozkové činnosti.
  • Z minerálů obsahuje převážně vápník, draslík, železo a fosfor.
  • Tato kukuřičná kaše dobře zasytí a díky obsahu komplexních sacharidů pomáhá udržet pocit sytosti a získané energie.
  • Polenta je k dostání v prodejnách se zdravou výživou i v běžným supermarketech buď jako kukuřičná mouka (krupice) nebo instantní polenta.
  • Instantní polenta je rychle hotová za pár minut, zatímco polenta z kukuřičné mouky se vaří cca 30-45 min za důkladného míchání.
  • K přípravě polenty potřebujeme pouze kukuřičnou krupici, vodu a sůl. Polentu vsypeme do osolené vroucí vody (na 1 díl polenty připadá cca 2,5 dílu vody) a důkladně mícháme asi 30-45 min, až se voda vypaří a kaše začne oddělovat od stěny hrnce.
  • Kukuřičnou kaši můžeme takto podávat jako přílohu nebo ji nechat vychladnout na plechu.
  • Vychladlá polenta zatuhne a pak jí můžeme opékat, grilovat či zapékat.
  • Skvěle se do polenty hodí česnek, koření, rajčata nebo olivy.
  • Polentu můžete také připravit na sladko například s tvarohem a ovocem.
  • Polenta má při vaření tendenci prskat, hrudkovatět a připalovat se, míchejte intenzivně po celou dobu varu. Proto používám raději polentu instantní, která je hotová za pár minut.

Inspirujte se mými recepty, kde jsem polentu použila:

Cuketová polévka s polentovými krutony

Kuřecí prsa na podmáslí s polentou a špenátem

Polentová nádivka

Švestkovo polentový tvarožník

Trhané maso s grilovanou polentou

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖