Houbové recepty

Připravila jsem pro vás houbový speciál s několika mými oblíbenými recepty. Ráda houby sbírám, ale pak vždy řeším co s nimi. A takhle vznikly tyto recepty, tak doufám že se vám budou hodit do sbírky a že si pochutnáte.

Proč a jak jíst houby?

Houby mají v české kuchyni pestré využití. Přestože jsou téměř bez kalorií, díky nevhodné úpravě se mnohdy stávají kalorickou a trávení zatěžující bombou. Smaženice, houbové řízky, praženice na másle, kulajda se smetanou jsou sice výbornými sezónním pokrmy, avšak obsahují příliš mnoho tuků.  Houby se totiž při úpravě chovají jako houby a nasávají do sebe vše z okolí. Pokud tedy nešetříte s olejem, máslem či smetanou, houby pak nešetří ani váš žaludek a hmotnost. Houby jsou samy o sobě hůře stravitelné, natož pak v kombinaci s tukem. 

Vhodně upravené houby se spíše hodí jako doplněk k různým pokrmům – do omáček, rizota, těstovin či polévek. Předností hub je jejich nízká energetická hodnota (kolem 30 kcal/100g), protože jsou téměř z 90 % tvořeny vodou. 

  • Obsahují bílkoviny, vlákninu a minimum tuku. 
  • Z vitamínu obsahují v menším množství provitamín A, vitamín D, vitamíny skupiny B.
  • Z minerálů převážně draslík, fosfor a hořčík.

Houbové vege karbanátky

Jednoduchý hrnečkový recept na moje oblíbené houbové karbanátky z klasické čočky, které vás překvapí svou masitou konzistencí a výtečnou chutí! Celý recept najdete >>zde.

Houbovo-čočkové karbanátky

Houbové rizoto

Na tohle rizoto jsem vybrala kulatozrnnou rýži natural s vyšším podílem škrobu, která je ideální na krémovou konzistenci rizota. Je také výborným zdrojem vlákniny. Houby použijte čerstvé nebo sušené, já použila kombinaci obojího. Celý recept najdete >>zde.

Houbový salát s umeoctem

Vyzkoušejte tento houbový salát s netradiční zálivkou s umeoctem, který má výraznou slano-kyselou chuť a léčivé účinky při žaludečních potížích. Celý recept najdete >>zde.

Houbový salát s umeoctem

Těstoviny s krůtím masem a hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná je houba, která roste i v zimě, je velmi chutná a lidskému zdraví prospěšná. Podpořte svou imunitu receptem na houbové těstoviny s krůtím masem a rostlinnou smetanovou omáčkou. Celý recept najdete >>zde.

Ovesná houbová kulajda

Ochutnejte klasickou kulajdu v odlehčené podobě. Zahuštěná je ovesnými vločkami a místo klasické tučné smetany použijte mléko nebo ovesný nápoj. Celý recept najdete >>tady.

👇 FIT RECEPTY NA KAŽDÝ DEN

Další moje zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který si můžete vybrat rovnou ve třech kategoriích – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.

Všechny recepty jsem připravila i v bezmasébezlepkové a bezlaktózové variantě, ať máte co nejvíce na výběr.

Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.

Fit jídelníčky ke stažení zde

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně