Ovesná houbová kulajda

Ochutnejte klasickou kulajdu v odlehčené podobě. Zahuštěná je ovesnými vločkami a místo klasické tučné smetany použijte mléko nebo ovesný nápoj. Kulajda může být skvělým plnohodnotným hlavním chodem, když přidáte vejce jako zdroj bílkovin.

Odlehčená kulajda

SUROVINY NA 2 PORCE:

Houby čerstvé 300 g

Brambory 300 g

Cibule větší 1 ks

Ovesné (bezlepkové) vločky 2 lžíce

Olej rostlinný 1 lžíce

Zeleninový vývar 500 ml

Ocet 2 lžíce

Polotučné mléko nebo ovesný nápoj 200 ml

Čerstvý kopr 1 hrst

Kmín 1 lžička

Bobkový list 2 lístky

Vejce 3-4 ks

Sůl, pepř na dochucení

POSTUP:

V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a pak zasypeme ovesnými vločkami a chvíli ještě opražíme. Pak přidáme pokrájené brambory, houby, kmín, bobkový list a podlijeme mlékem a vývarem. Necháme vařit do změknutí brambor cca 15-20 minut. Pak vyjmeme bobkový list a dochutíme solí, pepřem, octem a čerstvým koprem. Jestli máte radši hustší konzistenci polévky, tak si dejte trochu polévky stranou, rozmixujte a vraťte zpět. Vejce můžete na závěr do polévky zamíchat nebo si udělat zastřené vejce. To připravíte tak, že dáte vařit vodu se lžící octa a těsně než se voda začne vařit, tak hrnec odstavíte, lžící uděláte ve vodě vír a vyklepnete vejce a lžící kolem něj točte tak, abyste ho bílkem obalili ze všech stran. Pak vraťte hrnec na plotnu a povařte ještě pár minut.

👇 FIT RECEPTY NA KAŽDÝ DEN

Další mé zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.

Všechny recepty jsou i v bezmasébezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.

Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně