Houbové rizoto

Vyzkoušejte tohle voňavé houbové rizoto inspirované italskou kuchyní ve zdravější podobě. Skvěle chutná s houbami čerstvými i sušenými, já použila kombinaci obojího. Stejně tak bylinek tymiánu a rozmarýnu, které se k rizotu skvěle hodí.  

Celozrnné houbové rizoto

Na tohle houbové rizoto jsem vybrala kulatozrnnou rýži natural (celozrnnou), která má vyšší podíl škrobu, což zajistí krémovou konzistenci rizota. Tato rýže oproti klasické bílé je také výborným zdrojem vlákniny a obsahuje i více minerálůvitamínů. Na závěr do rizota přidávám trochu nastrouhaného parmazánu, pro bezlaktózovou dietu místo parmazánu posypte rizoto lahůdkovým droždím, které má příjemnou sýrovou příchuť.

Nezapomeňte k rizotu přidat ještě i nějakou bílkovinu, ať už ve formě grilovaného masa, šunky, vejce nebo tofu či tempehu, aby pokrm pokryl všechny živiny. 

SUROVINY na 4 porce:

rýže celozrnná (kulatozrnná) v syrovém stavu 350 g
cibule červená 1 střední kus
česnek 2 stroužky
olej olivový 2 lžíce
víno bílé suché 250 ml
vývar drůbeží / zeleninový 500 ml
houby čerstvé 150 g
houby sušené 50 g
citrónová šťáva lžíce
sýr parmezán 80 g
sůl, pepř dle chuti
tymián čerstvý hrstka
rozmarýn sušený 1 lžička
 
POSTUP:

Sušené houby dáme do misky a zalijeme horkou vodou a necháme alespoň půl hodiny bobtnat. Cibuli a česnek pokrájíme najemno a v hrnci na rozpáleném oleji krátce orestujeme. Přidáme bylinky (tymián a rozmarýn) a na kousky pokrájené čerstvé houby a ještě chvíli krátce orestujeme s cibulí a česnekem. Přidáme rýži a vše důkladně promícháme a minutu za stálého míchání restujeme. Přilijeme víno, které za stálého míchání necháme odpařit. Snížíme teplotu a pak postupně přidáváme po naběračkách teplý vývar (vždy necháme vyvařit a přilijeme další) do změknutí rýže (cca 30-45 min). K závěru přidáme slité sušené houby, sůl, pepř a citrónovou šťávu. Těsně před podáváním přidáme nastrouhaný parmazán a důkladně promícháme. 

👇 FIT RECEPTY NA KAŽDÝ DEN

A jestli máte chuť na další moje zdravé recepty na snídaně (nebo i svačiny, obědy a večeře), tak je všechny najdete ve FIT jídelníčku, který si můžete vybrat rovnou ve třech kategoriích – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání. Všechny recepty jsem připravila i v bezmasébezlepkové a bezlaktózové variantě. Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.

Fit jídelníček ke stažení zde

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖