Domácí müsli (granola)

Vyzkoušejte si doma upéct vlastní zapékané müsli neboli granolu. Domácí granola je jednoduchá na přípravu a můžete snadno ohlídat množství i kvalitu surovin, které na ní použijete. Zapékané müsli se hodí do jogurtu či kefíru na snídani s čerstvým ovocem nebo jen tak na chroupání, když vás honí mlsná.

Samé zdravé dobroty

Základem domácí granoly jsou vločky. Ať už použijete klasické ovesné nebo bezlepkové, či vločky jáhlové, špaldové, žitné, pohankové, apod., všechny jsou nutričně vysoce hodnotné.

  • Vločky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, což dělá dobře našemu zažívání a střevům a také nás díky vláknině vločky po ránu zasytí na celé dopoledne.
  • Ovesné vločky jsou také cenným zdrojem betaglukanů, které pomáhají snižovat cholesterol a hladinu krevního cukru a také hořčíku, železa a vápníku.

Kupované musli je často přeslazené a plné nekvalitních tuků, což si u domácí granoly skvělé pohlídáte tím, že použijete přírodní sladidla jako je med, čekankový, datlový sirup, apod. a kokosový tuk.

Pak do granoly dáte jakékoli ořechy nebo semínka – zdroje zdravých nenasycených tuků a minerálů. Já používám mix ořechů a slunečnicová semínka. Můžete nechat jen takhle ořechové nebo pokud jste milovníci čokoládového müsli, tak přisypat ještě kakao, kakaové boby nebo přidat na závěr nasekanou kvalitní čokoládu.

SUROVINY na jeden plech:

Ovesné vločky 3 hrnky

Oříšky/semínka 1/2 hrnku

špetka mořské soli

Kokosový tuk 5 lžic (1/4 hrnku)

Med nebo jiné sladidlo dle chuti cca 8-10 lžic (1/2 hrnku)

Kakao holandské 1/3 hrnku

POSTUP:

Troubu si předehřejeme na 170 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Ořechy nasekáme na menší kousky. V míse si smícháme suché ingredience (vločky, sůl, ořechy a semínka, kakao) a v malém hrnci rozpustíme kokosový tuk smíchaný s medem nebo jiným sladidlem. Zamícháme do vločkové směsi a rukama promícháme, aby se všechny vločky obalily tukem a sladidlem. Ochutnáme a v případě potřeby dosladíme a rozprostřeme na plech. Neupěchujte, ale nechte přirozeně oddělené, aby bylo müsli opečené ze všech stran. Dáme péct na cca 20 min a v polovině granolu zlehka promícháme. Po vychladnutí to bude všechno hezky křupavé. Skladujeme v uzavřené sklenici.

FIT KOLÁČE PRO CELOU RODINU

Více mých zdravých koláčů najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky, kterou si stáhněte tady a ochutnejte různé koláče, bábovky, dorty, muffiny, sušenky a další dobroty, které jsou bez přidaného cukru a bílé mouky a většina receptů je i v bezlepkové verzi.

Fitmlsky od Zuzky plné zdravé dobrot
Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖