Proč jíst OVESNÉ VLOČKY…

Ovesné vločky patří do zdravého jídelníčku díky vysokému obsahu cenných látek a živin. Jsou tak ideálním zdrojem energie, dobře dělají našim střevům, imunitě i psychice.

  • Oves má ve srovnání s ostatními obilovinami vyšší obsah bílkovin a minerálních látek.
  • Také má vysoký obsah vlákniny a výborný poměr mastných kyselin, působí tak příznivě na zažívání a snižuje cholesterol.
  • Ovesné vločky mají také antioxidační účinky a obsahují důležitý polysacharid betaglukan, který podporuje imunitní systém, působí antibakteriálně a jako prevence kardiovaskulárních chorob.
  • Ovesné vločky obsahují také vitamíny skupiny B, vitamín E, fosfor, draslík, vápník a železo.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny zlepšují trávení, regulují glukózu v krvi a navozují pocit sytosti na delší dobu.
  • Blahodárně působí na nervový systém (soustředění a paměť) a jsou vhodné při zvýšeném fyzické a psychické námaze.
  • Pokrmy z ovesných vloček v kombinaci s mléčným výrobkem jsou ideální zdravou volbou ke snídani či svačině.
  • Vločky se hodí k přípravě sladkých ovesných kaší, ovesných sušenek, musli tyčinek, ale také i jako zavářka do polévek, k zhuštění smoothie nebo karbanátků.

Ovesné vločky mám hodně ráda a najdete je v mnoha mých receptech:

Ovesné košíčky plněné ovocem a jogurtem

Kokosovo-kakaové flapjacky

Domácí müsli tyčinky

Ovesné banánové sušenky s čokoládou

Ovesné sušenky kakaové, makové a arašídové

Křupavá jablka

 

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖