Rohlík s máslem, paštikou a salámem je stále velmi oblíbenou snídaní v mnoha rodinách. Čím nás tato pochoutka obohatí hned po ránu a proč je lepší raději dát si celozrnné pečivo s šunkou a sýrem se dozvíte v následujícím hodnocení těchto dvou variant slaných snídaní.
V České republice trpí obezitou nebo nadváhou více než polovina obyvatel. Obezita vede k rozvoji dalších metabolických poruch a civilizačních onemocnění. Naše kuchyně se vyznačuje převahou živočišných tuků s minimem vlákniny, což k těmto onemocněním výrazně přispívá. Máslo, uzeniny a tučné sýry jsou nejčastějším zdrojem těchto tuků a ještě když se všechny sejdou na bílém pečivu (0 % vlákniny) není se čemu divit.
Uzeniny versus šunka
Uzeniny jsou největším zdrojem nasycených mastných kyselin, cholesterolu a soli, které pravidelnou a zvýšenou konzumací přispívají k obezitě, kardiovaskulárním onemocněním a vysokému krevnímu tlaku. Nehledě na kvalitu uzenin, která často s masem nemá nic společného. Co se tuků týče, tak ve 100 g tvrdého salámu se často skrývá celá denní doporučená dávka tuků! Například salám vysočina obsahuje průměrně 50 % tuku, zatímco šunka libová pouze 4 % tuku. Šunky jsou velmi vhodným zdrojem bílkovin (nikoli právě tuků jako u uzenin) a vybírejte ty s co nejvyšším podílem masa a svalových bílkovin (min. 90 %), do 2,5 % soli a 5 % tuku.
Máslo versus čerstvý sýr
Máslo obsahuje jako takové je naprosto v pořádku, jen když si dáte pořádnou vrstvu másla a ještě na něj přiložíte plátky salámu nebo paštiku, tak jen tato snídaně nám už doplní denní doporučenou dávku a to je teprve začátek dne. Na mazání pečiva můžete také zvolit méně tučnější variantu v podobě čerstvých, tvarohových či termizovaných sýrů, které obsahují o více než polovinu méně tuků a navíc ještě bílkoviny.
Živočišná versus rostlinná paštika
I masová paštika může být kvalitní a do vyváženého jídelníčku určitě patří. U paštiky však rozhodně sledujte, z čeho se skládá (obsah masa, tuku, soli a přídavných látek) nebo si udělejte raději paštiku domácí. Paštiky jsou však stále velkým zdrojem tuků, proto si kvalitní dopřejte občas. Pro každodenní konzumaci volte raději rostlinné paštiky, které se nejčastěji vyrábí z luštěnin, sóji a tofu, neobsahují cholesterol a obsah tuku je nižší a některé příchutě jsou opravdu výborné.
Bílé versus celozrnné pečivo
Energeticky se pečivo bílé a celozrnné od sebe příliš neliší. Výrazný rozdíl je však v živinách, které v bílé mouce chybí a je tak prázdných zdrojem kalorií a lepku. Bílé pečivo má vysoký a nízkou sytivost. Celozrnná mouka má naopak nízký glykemický index, obsahuje více bílkovin, komplexní sacharidy, vlákninu a cenné minerální látky (hořčík, fosfor, zinek, selen a mangan). Proto je pro naše tělo daleko lepší celozrnné pečivo, nebo i žitné, grahamové, špaldové, apod.
typ snídaně s porcemi | Rohlíky 2 ks (80 g) s máslem (20 g), paštikou (40 g) a tvrdým salámem (40 g) | Celozrnný chléb 2 ks (80 g) s lučinou linií (10 g), rostlinnou paštikou (10 g), šunkou kuřecí (40 g) a sýrem eidam 30 % (30 g), rajčata 100 g, zelený čaj |
energie | 2 860 kJ | 1 405 kJ |
sacharidy | 46 g | 36 g |
bílkoviny | 20 g | 22 g |
tuky | 47 g | 9 g |
vláknina | 2 g | 10 g |
Verdikt: Rohlíky s máslem, paštikou a salámem obsahují dvakrát více energie a přibližně pět krát více tuků, o trochu méně bílkovin. Zdravější verze navíc obsahuje pět krát více vlákniny a celkově je bohatší o vitamíny, minerály a tekutiny. Doba přípravy zdravější snídaně se protáhla pouze o jednu minutu (opláchnutí rajčat a zalití čaje). O trochu si přivstat se rozhodně vyplatí:)
Pokud hledáte inspiraci na další zdravější slané snídaně, tak si stáhněte můj FIT jídelníček, kde najdete výborné a zdravě vyvážené snídaně, obědy i večeře. U všech receptů také uvádím alternativu bez laktózy a lepku. Více informací o jídelníčků najdete >>tady.
A kdo je spíše na sladké snídaně, podívejte se na můj podobný článek o rozdílu zdravé a nezdravé sladké snídaně >> tady.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖