Marinované a dlouho pečené maso se na závěr roztrhá vidličkou na lahodné šťavnaté a křehoučké kousky. Takhle trhané maso můžete jíst jen tak s jakoukoli přílohou a zeleninou, nebo jím naplnit bagetu či tortillu.
Maso dopředu marinujte alespoň dvě hodiny před pečením, ideálně nechte v lednici marinovat přes noc a pečte až druhý den. Bude daleko křehčí a šťavnatější. Jednoduchou marinádu připravíte rozmixováním cibule, česneku, oleje a pár druhů koření. Kdo má rád pikantnější, přidá chilli papričku nebo mleté chilli. Kdo má rád uzenou chuť masa, tak přidejte lžíci uzené papriky.
Maso pak pečte alespoň 6 hodin dokud se nezačne rozpadat. Je důležité ho v průběhu pečení podlévat, aby se nepřipeklo a zůstalo šťavnaté.
Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši a zelný salát (recept na najdete >> tady). Nebo v mexickém stylu podávat s celozrnnými tortillami, guacamole z avokáda (recept najdete >> tady) a zeleninovým salátem dle chuti.
Pokud máte raději drůbeží maso, vyzkoušejte můj další recept na trhané kuřecí s grilovanou polentou >>tady.
hovězí maso očištěné (krk, plec, kližka) cca 1 kg
olivový olej 3 lžíce
cibule 2 ks
česnek 4 stroužky
sůl 1 lžíce
pepř nebo chili špetka
sladká paprika 1 lžíce
(uzená paprika 1 lžíce)
Olej, koření, cibuli a česnek rozmixujeme ponorným mixérem. Nemusíte až úplně do hladka, klidně nechte hrubší kousky cibule v marinádě. Maso i s marinádou vložte do uzavíratelného plastového sáčku, obalte celé maso v marinádě a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny, ideálně přes noc. Pak předehřejte troubu na 130 °C a maso vyndejte ze sáčku do pekáče. Sáček ještě vypláchněte trochou vody a podlijte tím maso. Pečte cca 6-7 hodin za pravidelného polévání šťávou z masa nebo podlévejte vodou či vývarem. Až se maso bude rozpadat, tak ho natrhejte dvěma vidličkami po vláknech na kousky a ještě dejte opéct na půl hodinky do trouby.
👉 Tip: Pokud děláte k masu vařenou zeleninu, vývar použijte na podlévání masa. Stejně tak pokud vám zbyl vývar, maso bude o to chutnější.
Ať už chcete hubnout, váhu si udržet nebo přibrat, mám pro vás tři různé varianty FIT jídelníčků ke stažení s recepty na snídaně, obědy, večeře i svačiny. Liší se jen porcemi a všechna jídla jsou i s alternativou bez masa, lepku či laktózy.
Více o FIT jídelníčku najdete >>tady.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖