Avokádový dip guacamole

Na guacamole budete potřebovat zralé avokádo (jak poznat zralost avokáda se dočtete >>tady), limetku, sůl, pepř, čerstvý koriandr, červenou cibuli a rajčata. Kdo má raději pikantnější verzi, tak ještě přidá česnek nebo chilli papričku.

SUROVINY:

Avokádo si rozkrojíme podélně na dvě půlky, otočíte půlky proti sobě a přirozeně oddělíme. Pecku odstraníme tak, že do ní lehce sekneme nožem, pootočíme a vyjmeme. Dužinu ze slupky pak vydlabeme lžící a dáme do mísy, kde jí rozmačkáme vidličkou. Avokádo pokapeme limetkovou (citrónovou) šťávou. Pak přidáme nadrobno pokrájenou červenou cibuli, nasekaný koriandr, sůl, pepř. Rajčata si rozpůlíme a vydlabeme semínka, aby nám zbyla jen tvrdší dužina. Tu pak pokrájíme na drobné kousky a přidáme k rozmačkanému avokádu. Vše důkladně promícháme, dáme do uzavíratelné nádoby a do lednice uležet. Spotřebujte ideálně do druhého dne, avokádo má tendence hnědnout.
Miluji kombinaci avokáda a volského oka. Můžete si tak guacamole namazat na opečený toastový celozrnný chléb a poklást volským okem. Nebo vajíčko nahraďte kvalitní šunkou či uzeným lososem a máte hotové vyvážené jídlo k snídani, obědu nebo večeři.

Proč je avokádo tak zdravé a další moje avokádové recepty najdete >>tady<<.

 

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně