Nevíte čím nahradit mléko a mléčné výrobky? Pro ty co nechtějí či nemohou laktózu a neradi se vzdávají mléčné chuti a klasických dobrot jako jsou omáčky, pomazánky, polévky či zmrzliny jsou ideální rostlinné produkty.
Rostlinné nápoje, jogurty, smetany a dezerty jsou ideální volbou nejen pro vegany, ale i pro ty, kteří trpí laktózovou intoleranci či alergií na mléko nebo při zvýšeném cholesterolu. Neobsahují žádné živočišné tuky, laktózu ani cholesterol. Rostlinné výrobky patří i do zdravého jídelníčku jen tak pro zpestření, obsahují totiž celou řadu vitamínů a minerálů. Mléka sójová, mandlová a rýžová jsou navíc i bezlepková.
Mléko a mléčné výrobky můžete skvěle nahradit rostlinnými produkty z různých zdrojů. Hodí se všude tam, kde byste normálně použili mléko, smetanu, jogurt či tvaroh. Rostlinných nápojů nahrazující mléko je celá řada. Nejznámější jsou sójové produkty, ale oblíbené jsou i obilninová mléka (ovesné, rýžová, špaldová, z ječmene či pohanky) a mléka z ořechů či semen (mandlová, kokosová, konopná a další). Sója a ořechy jsou silným alergenem, proto opatrně při podávání dětem. Doporučuji rostlinné nápoje podávat dětem až od tří let. Rostlinná mléka také nemohou nikdy nahradit mléko mateřské. Běžná rostlinná mléka neobsahují probiotika, omega 3 mastné kyseliny ani vitamín B12, ale řada rostlinných produktů je o tyto látky již obohacena. Navíc obsahují celou řadu vitamínů a minerálů, které působí preventivně na celý organismus.
Sójové mléko a nápoje se vyrábějí nejčastěji a v této kategorii najdeme také největší výběr. Ostatní druhy nápojů však stojí také za vyzkoušení. Například ovesný nápoj obsahuje kvalitní bílkoviny a rozpustnou vlákninu beta glukan. Mandlové mléko je nejlépe stravitelné a bezlepkové. Stejně tak rýžové a kokosové. Tyto nápoje jsou chutné samy o sobě, ale také na přípravu kaší, koktejlů, smoothie, do těsta i na přípravu bešamelu, mléčné kávy či pudinku.
Rostlinné smetany plně nahradí klasickou smetanu a hodí se do omáček, polévek i na výrobu zmrzliny. Pokrmy jsou tak zahuštěné, krémové, ale přitom lehké a zdravé. Rostlinné smetany můžete zakoupit sójové, mandlové, rýžové i kokosové. Tyto smetany však nejsou vhodné na šlehání, obsahují často příliš málo tuků. Vyzkoušejte si doma udělat například rostlinnou zmrzlinu. Moje oblíbená kombinace je mandlová smetana s mraženými jahodami, které rozmixujete se lžící medu a necháte zamrazit.
Nejznámější jsou sójové, které se vyrábí s různými příchutěmi. Jsou nízkokalorické a nízkotučné. Mohou však obsahovat více cukrů a méně bílkovin. U neochucených rostlinných jogurtů si člověk musí zvyknout na odlišnou chuť, avšak u ochucených dezertů není po sóje ani památky.
Klasický tvaroh či žervé může plně nahradit rozmixované bílé tofu ochucené bylinkami nebo česnekem. Můžete také z tofu vyrobit „tvarohový“ koláč, pomazánku či různé dezerty. Tofu obsahuje navíc kvalitní bílkoviny, minimum tuků a žádný cholesterol. Je také bohatým zdrojem vápníku a železa.
Ráda vymýšlím klasické recepty z rostlinných zdrojů. Vyzkoušejte například mé tofumisu nebo sójovou panna cottu.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖