Tofu se řadí mezi jedny z nejzdravějších potravin. Vyrábí se srážením sójového mléka a obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, minimum tuků a žádný cholesterol. Je bohatým zdrojem vápníku, železa, lecitinu a vitamínu B. Tofu je ideální alternativou nejen masa, ale především i mléčných produktů díky své tvárné konzistenci. Pokud Vás už jen slovo tofu zatím neodradilo, určitě čtěte dál, protože se dozvíte, jak moc je důležité tuto surovinu zařazovat pravidelně do vašeho jídelníčku.
Tofu vzniká srážením čerstvého sójového mléka. Obsahuje kvalitní bílkoviny, málo kalorií a tuku a neobsahuje žádný cholesterol. Je také bohatým zdrojem vápníku, železa, hořčíku, lecitinu a vitamínu B. Tofu působí preventivně proti osteoporóze, vysokému cholesterolu, kardiovaskulárním onemocněním a celkově náš organismus posiluje.
Dejte tofu tu správnou chuť
Rozhodně pro začátek nezkoušejte ochutnávat tofu syrové, hrozí vám, že si na tuto zdravou alternativu masa uděláte nedobrou vzpomínku, protože tofu prostě samotné nijak nechutná. Tofu je jako houba, aby chutnala, musí nasáknout chutěmi. Proto přírodnímu bílému tofu před úpravou vždy odsajte přebytečnou vodu pomocí papírových ubrousků a pak teprve ochucujte podle své chuti nebo využijte již tofu ochucené (marinované, bylinkové, uzené, apod).
Zdravé tofu na všechny způsoby
Přírodní tofu vždy nakládám do kvalitní sójové omáčky, olivového oleje a spoustu koření a česneku. Tofu takto marinované (alespoň 20 min) je úžasné jen tak pečené na kostičky v troubě do křupava nebo restované na pánvi.
Často také používám tofu uzené (tofu krutonky do polévky), které se nemusí marinovat a je již hotové k tepelné úpravě. Výborné je také v zelňačce s uzeným tofu.
Tofu používám na všemožné způsoby na sladko i na slano, vyrábím se z něj i sladké dezerty (tofumisu), zmrzliny nebo pomazánky (tofu avokádová pomazánka).
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖