Grilované šťavnaté masíčko a opečené uzeniny patří k oblíbeným letním pokrmům. Grilování však s sebou nese i zdravotní rizika a pořádnou dávku přebytečných a přepálených tuků. Pojďte se se mnou podívat na pár jednoduchých zásad zdravějšího grilování a také vyzkoušejte mé oblíbené recepty s masem i bez masa, která si můžete bez obav o své zdraví a postavu užít a vychutnat.
Základ zdravějšího grilování je výběr kvalitních surovin. Čím tučnější maso je, tím více škodlivých karcinogenních látek se při grilování může tvořit. Maso proto vybírejte libové a před grilováním ještě zbavte maso kůže nebo zjevného tuku. Místo vepřové krkovičky a klobás raději sáhněte po mase drůbežím, hovězím či skopovém nebo rybách. Dobré maso nepotřebuje ani tolik dochucovat a ani ho nemusíte nakládat do tučných marinád.
Když už marinádu, tak raději domácí. Kupované marinády nebo grilovací koření většinou obsahují zbytečně vyšší množství soli, které navíc ještě maso vysuší. Navíc obsahují často i cukr a plno umělých ochucovadel. Na domácí marinádu používejte kvalitní oleje určené k tepelné úpravě (např. řepkový či olivový olej) a jen doplňte bylinkami, kořením, česnekem, citrónovou šťávou, trochou soli a pepřem. Marinádou také stačí maso jen lehce potřít nebo ji zcela vynechat před grilováním a použít ji až na maso opečené.
Nejvíce škodlivých látek vzniká, když olej z tučného či v tuku naloženého masa kape přímo na rozžhavené uhlí a teplem se dostává zpět na maso. Použijte proto raději kvalitní dřevěné uhlí, dejte pod maso alobalový grilovací tácek či zajistěte, aby z uhlí nešlehali plameny. Nezapomeňte také pravidelně čistit mřížku roštu, kde se spáleniny usazují a odstranit z masa spálené kousky. Klasický gril také můžete vyměnit za elektrický, kde žádné zplodiny z hoření nevznikají.
Majonézové či smetanové dipy nahraďte raději jogurtovými s čerstvými bylinkami (např. máta, koriandr, pažitka) či česnekem. Jogurt totiž obsahuje přirozená probiotika a pomáhá tak správnému zažívání. Grilované maso doplňte vždy zeleninovým salátem nebo zeleninu rovněž ogrilujte. Zelenina totiž zase obsahuje antioxidanty a vlákninu, které omezí vstřebávání toxických látek. Velmi chutný je grilovaný lilek, cuketa, paprika, klas kukuřice a cherry rajčata. Lilek a cuketu nechte po nakrájení chvíli vypotit a pak přebytečnou vodu vysajte ubrouskem, zbavují se tak hořkosti. Stačí je pak stejně jako maso jen zlehka potřít olejem a dát opéct na gril, rozhodně zeleninu nemarinujte v oleji či jiných tučných marinádách. Jejich prospěšnost by se tak úplně vytratila.
Vyzkoušejte netradiční nízkotučné jehněčí špízy s výborným jogurtovým dipem a domácí opečenou celozrnnou plackou.
Nebo šťavnaté kuřátko obalované v kokosu s jogurtovým zeleninovým kuskusem.