fbpx

Tipy na zdravější grilování + recepty s masem i bez masa

Grilované šťavnaté masíčko a opečené uzeniny patří k oblíbeným letním pokrmům. Grilování však s sebou nese i zdravotní rizika a pořádnou dávku přebytečných a přepálených tuků. Pojďte se se mnou podívat na pár jednoduchých zásad zdravějšího grilování a také vyzkoušejte mé oblíbené recepty s masem i bez masa, která si můžete bez obav o své zdraví a postavu užít a vychutnat.

Vybírejte libovější maso

Základ zdravějšího grilování je výběr kvalitních surovin. Čím tučnější maso je, tím více škodlivých karcinogenních látek se při grilování může tvořit. Maso proto vybírejte libové a před grilováním ještě zbavte maso kůže nebo zjevného tuku. Místo vepřové krkovičky a klobás raději sáhněte po mase drůbežím, hovězím či skopovém nebo rybách. Dobré maso nepotřebuje ani tolik dochucovat a ani ho nemusíte nakládat do tučných marinád.

Marinádu raději domácí

Když už marinádu, tak raději domácí. Kupované marinády nebo grilovací koření většinou obsahují zbytečně vyšší množství soli, které navíc ještě maso vysuší. Navíc obsahují často i cukr a plno umělých ochucovadel. Na domácí marinádu používejte kvalitní oleje určené k tepelné úpravě (např. řepkový či olivový olej) a jen doplňte bylinkami, kořením, česnekem, citrónovou šťávou, trochou soli a pepřem. Marinádou také stačí maso jen lehce potřít nebo ji zcela vynechat před grilováním a použít ji až na maso opečené. 

Pozor na přímý oheň

Nejvíce škodlivých látek vzniká, když olej z tučného či v tuku naloženého masa kape přímo na rozžhavené uhlí a teplem se dostává zpět na maso. Použijte proto raději kvalitní dřevěné uhlí, dejte pod maso alobalový grilovací tácek či zajistěte, aby z uhlí nešlehali plameny. Nezapomeňte také pravidelně čistit mřížku roštu, kde se spáleniny usazují a odstranit z masa spálené kousky. Klasický gril také můžete vyměnit za elektrický, kde žádné zplodiny z hoření nevznikají.

Jogurtové dipy a zelenina pomáhají trávení

Majonézové či smetanové dipy nahraďte raději jogurtovými s čerstvými bylinkami (např. máta, koriandr, pažitka) či česnekem. Jogurt totiž obsahuje přirozená probiotika a pomáhá tak správnému zažívání. Grilované maso doplňte vždy zeleninovým salátem nebo zeleninu rovněž ogrilujte. Zelenina totiž zase obsahuje antioxidanty a vlákninu, které omezí vstřebávání toxických látek. Velmi chutný je grilovaný lilek, cuketa, paprika, klas kukuřice a cherry rajčata. Lilek a cuketu nechte po nakrájení chvíli vypotit a pak přebytečnou vodu vysajte ubrouskem, zbavují se tak hořkosti. Stačí je pak stejně jako maso jen zlehka potřít olejem a dát opéct na gril, rozhodně zeleninu nemarinujte v oleji či jiných tučných marinádách. Jejich prospěšnost by se tak úplně vytratila.

Recepty na zdravé grilování

Vyzkoušejte netradiční nízkotučné jehněčí špízy s výborným jogurtovým dipem a domácí opečenou celozrnnou plackou.

Nebo šťavnaté kuřátko obalované v kokosu s jogurtovým zeleninovým kuskusem.

Mleté maso na karbanátky můžete i z části nahradit sójovým granulátem a k tomu si dát lehký bramborový bylinkový salát.
Pro vegetariány tu mám výborný cizrnový burger s pečenými hranolkami. 
Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně