Tipy na zdravější grilování + recepty s masem i bez masa

Grilované šťavnaté masíčko a opečené uzeniny patří k oblíbeným letním pokrmům. Grilování však s sebou nese i zdravotní rizika a někdy i zbytečně pořádnou dávku přebytečných a přepálených tuků. Pojďte se podívat na pár jednoduchých tipů na zdravějšího grilování a také vyzkoušejte mé oblíbené recepty s masem i bez masa, která si můžete bez obav o své zdraví a postavu vychutnat.

Vybírejte libovější maso

Základ zdravějšího grilování a stravování obecně začíná vždy u výběru kvalitních surovin. U grilování masa platí, že čím tučnější maso je, tím více škodlivých karcinogenních látek se při grilování může tvořit. Maso proto vybírejte libové nebo alespoň před grilováním zbavte maso kůže či zjevného tuku. Místo vepřové krkovičky a klobás raději sáhněte po libovějším mase – drůbežím, hovězím, skopovém nebo rybách.

Marinádu raději domácí

Když už marinádu, tak raději domácí. Kupované marinády nebo grilovací koření většinou obsahují zbytečně vyšší množství soli, které navíc ještě maso vysuší. Navíc obsahují často i cukr a plno umělých ochucovadel, které vůbec nepotřebujeme. Na domácí marinádu používejte kvalitní oleje určené k tepelné úpravě (např. řepkový, slunečnicový nebo olivový olej) a jen doplňte bylinkami, kořením, česnekem, citrónovou šťávou, trochou soli a pepřem. Marinádou také stačí maso jen lehce potřít nebo ji zcela vynechat před grilováním a použít ji až na maso opečené. 

Pozor na přímý oheň

Nejvíce škodlivých látek vzniká, když olej z tučného či v tuku naloženého masa kape přímo na rozžhavené uhlí a teplem se dostává zpět na maso. Použijte proto raději kvalitní dřevěné uhlí, dejte pod maso alobalový grilovací tácek nebo zajistěte, aby z uhlí nešlehaly plameny. Nezapomeňte také pravidelně čistit mřížku roštu, kde se spáleniny usazují a odstranit z masa spálené kousky. Klasický gril také můžete vyměnit za elektrický, kde žádné zplodiny z hoření nevznikají, ale zase to nemá tu klasickou grilovanou „očouzenou“ chuť.

Jogurtové dipy a zelenina pomáhají trávení

Majonézové či smetanové dipy nahraďte raději jogurtovými dipy s čerstvými bylinkami (např. máta, koriandr, pažitka) nebo česnekem. Jogurt totiž obsahuje přirozená probiotika a pomáhá tak správnému zažívání. Grilované maso doplňte vždy zeleninovým salátem nebo zeleninu rovněž ogrilujte. Zelenina totiž zase obsahuje antioxidanty a vlákninu, které omezí vstřebávání toxických látek.

Velmi chutný je třeba grilovaný lilek, cuketa, paprika, klas kukuřice či cherry rajčata. Lilek a cuketu nechte po nakrájení chvíli vypotit a pak přebytečnou vodu vysajte ubrouskem, zbavují se tak hořkosti. Stačí je pak stejně jako maso jen zlehka potřít olejem a dát opéct na gril, rozhodně zeleninu nemarinujte v oleji či jiných tučných marinádách. Jejich prospěšnost by se tak úplně vytratila.

RECEPTY NA ZDRAVÉ GRILOVÁNÍ

Jehněčí špízy s domácí plackou a jogurtovým dipem

Na tento recept jsem se inspirovala mojí oblíbenou indickou kuchyní, protože kombinace chilli, koriandru a římského kmínu se výborně hodí k jehněčímu masu. Můžete však použít i mleté hovězí nebo drůbeží. Domácí opečené placky jsou z celozrnné mouky a jako dip k tomu jsem připravila jogurtovo-mátový dip.

Jogurtový kuskus salát s kokosovým kuřetem

Grilované kuřecí maso obalené v kokosu mě mile překvapilo svou úžasnou chutí a doplnila jsem ho ještě osvěžujícím jogurtovým kuskusem. Ideální ochlazující letní pokrm!

Masové karbanátky s bramborovým salátem

Masové karbanátky z hovězího nebo krůtího masa nikdy nezklamou a k tomu si můžete dát tento lehký bramborový bylinkový salát.

Cizrnový burger s pečenými hranolky

Pro vegetariány, vegany i bezlepkovou dietu tu mám výborný cizrnový burger s pečenými hranolkami. Recept bez lepku, vajec a živočišného tuku.

Grilovaný ořechový sýr s bulgurem

Máte rádi grilované sýry? Ani při hubnutí a zdravém životním stylu se jim nemusíte vyhýbat. Vyzkoušejte můj oblíbený recept na grilovaný sýr obalený v marinádě z vlašských ořechů, medu a oleje, která se pod grilem přemění na výbornou křupavou krustu a vevnitř rozteklý sýr…prostě mňam!

👇 FIT RECEPTY NA KAŽDÝ DEN👇

Další mé zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.

Všechny recepty jsou i v bezmasébezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.

Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.

Fit jídelníček
Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖