Mléko zahleňuje, cukr je toxický, maso obsahuje antibiotika, ořechy plísně, kupované ovoce zase žádné vitamíny a vařená strava už ani žádné živiny! Co tedy jíst, když téměř všechno obsahuje něco, co tělu škodí? Hledáte stále nová výživová doporučení, jak a co jíst? Pozor ať při tom neztratíte svůj zdravý rozum! Napsala jsem článek o tom, jak strach z jídla poškozuje naše zdraví ze všeho nejvíce.
Zdravá výživa se v současné době těší stále většímu zájmu, což je z preventivního zdravotního hlediska určitě velké pozitivum. Zajímat se o složení potravin, skladbu jídelníčku a jíst zdravě je určitě prospěšné, jen je důležité neztrácet při tom zdravý rozum a sám sebe. Na internetu je k dispozici celá řada různých teorií, výživových směrů, diet, návodů a informací, že vlastně už ani nevíme, co tedy jíst. Univerzální obecný návod platící pro všechny však neexistuje. Co pro jednoho může být lékem, pro druhého jedem. A proto je vždy nejdůležitější naše individuální nastavení, potřeby a hlavně zdravý rozum, který s nadhledem hodnotí tyto mnohdy manipulativní teorie. Jakákoli výživová doporučení, která jsou založená na příkazu a zákazu určitých potravin, strachu a přísném režimu nejsou o zdravém životním stylu. Toto se samozřejmě netýká potravinových alergií či zdravotním potížím, kdy je zapotřebí dodržovat striktnější dietní opatření.
Žádné jídlo není samo o sobě nezdravé. Je jen nezdravé množství a to v obou extrémech, jak přebytku, tak nedostatku. Také záleží na četnosti konzumace jídla. Pokud budeme jíst pravidelně větší množství potravin, které nejsou nutričně vyvážené, nebo se dlouhodobě omezovat v určitých potravinách, je logické, že to našemu zdraví neprospěje. Pro naše psychické a fyzické zdraví je důležitá co největší pestrost skladby jídelníčku a hlavně pocit radosti z jídla. Pokud si jídlo rozdělujeme na zdravé a nezdravé, vytváří to v nás strach. Strach ze samotného jídla, strach o vlastní zdraví, strach ze selhání, ze ztráty kontroly. A strach může být daleko více škodlivý pro naše zdraví, než konzumace nějakých potravin.
Přehnaná snaha o zdravý životní styl či dodržování výživových doporučení může u některých vést až poruchám příjmu potravy, které doprovází patologický strach z jídla, nedodržení dietních pravidel, ztráty kontroly nad jídlem, sníst něco mimo stanovený režim, obezity či poškození zdraví. Strach pak určuje, co jíme a kolik toho jíme a nikoli naše skutečné potřeby a zdravý rozum. Tato potřeba vnějších a striktních pravidel bývá mnohdy projevem nízké důvěry sama v sebe, ve vlastní názory a potřeby a v sebekritickém postoji. Jediné co tedy není zdravé je snaha o 100 % dodržení zdravého životní stylu či nějako výživového směru, který je založený na příkazech a zákazech. Dokonalost prostě neexistuje a touha po ní může naše zdraví poškodit daleko více než samotné jídlo.
Článek byl publikován na stránkách Vím, co jím.
Jestli vás tohle téma zaujalo, tak si ještě můžete stáhnout můj ebook 10 pravidel chronické dietářky, kde najdete 10 největších škodlivých mýtů o hubnutí a zdravém životním stylu.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖