Proč jíst ŠPALDU…

Špalda je nešlechtěná pšenice špaldová, předchůdkyně dnešní šlechtěné pšenice ozimé. Oproti bílé mouce má zachovány všechny důležité živiny – bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, komplexní sacharidy a vlákninu.

  • Je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B a hořčíku, fosforu, zinku, železa a draslíku.
  • Špalda se používá pro své účinky k posílení imunitního systému, je také lehce stravitelná, nezahleňuje organismus a díky vysokému obsahu vlákniny podporuje trávení.
  • Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná pro diabetiky a při redukci hmotnosti.
  • Ze špaldy se vyrábí celá řada produktů. Jako přílohu můžete použít špaldová zrna, kroupy, špaldoto (obdoba rizota), bulgur, těstoviny či chléb. Ze špaldy se také vyrábí mouka, krupice, vločky, špaldová káva i pivo, sušenky a mnohé další. Špaldové potraviny zakoupíte v jakékoli prodejně se zdravou výživou i ve větších supermarketech.
  • Špaldová mouka je celozrnnou alternativou pšeničně bílé mouky a díky sladké a oříškové chuti se skvěle hodí do sladkých pokrmů.

Ze špaldy peču většinu mých zdravých sladkých i slaných receptů:

Špaldovo tvarohový mazanec s brusinkami

Jarní vývar se špaldovými nočky

Špaldové cottage cheese palačinky

Medová vánočka

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖