Proč jíst REBARBORU…

Přestože se rebarbora využívá jako ovoce do různých koláčů, kompotů či marmelád, jedná se botanicky o zeleninu.

  • Má nízkou energetickou hodnotu (pouhých 84 kJ / 100 g) a nižší obsah sacharidů než běžné ovoce.
  • Specifickou ostřejší kyselou chuť rebarbory způsobují kyseliny šťavelová, jablečná a citrónová.
  • Kvůli obsahu těchto kyselin se z rebarbory konzumují pouze oloupané a tepelně upravené řapíky.
  • Rebarbora však obsahuje řadu cenných vitamínů a minerálů.
  • Je například zdrojem vitamínu K, který snižuje krvácivost a používá se jako prevence osteoporózy.
  • Rebarbora je také důležitým zdrojem vitamínů skupiny B, draslíku, vápníku, manganu a hořčíku.
  • Pro vyšší obsah kyseliny šťavelové se však nedoporučuje dětem do 10 let, nemocným s ledvinami a močovým měchýřem, revmatikům a při problémech s žaludečními kyselinami či podrážděnou žaludeční sliznicí.

Vykoušejte můj letní rebarborový drobenkový koláč.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖