Proč jíst POHANKU…

Pohanka je tradiční českou surovinou a stejně jako quinoa či amarant se řadí mezi pseudoobiloviny. Nejčastěji se konzumuje vařená jako příloha k masu či zelenině. Z pohanky se však dají připravit i snídaňové sladké kaše, z pohankové mouky můžete péct moučníky či slané pečivo, nebo také použít pohanku na klasické knedlíky. Pohanka je bezlepková, nutričně hodnotná, lehce stravitelná a má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.

Rutinová bomba

Pohanka je ceněna především pro vysoký obsah rutinu, který má pozitivní vliv na posílení stěn cév a pružnost krevních kapilár. Pohanka tak působí léčivě na cévy a krevní oběh, zmírňuje potíže s křečovými žilami, zvýšenou krvácivostí, praskáním žilek, žaludečními vředy či silnou menstruaci. Také pomáhá regulovat krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. Pohanka je však také významným zdrojem antioxidantů, zinku, draslíku, manganu, železa, vápníku, vitamínů skupiny B a vitamínu E. Bílkoviny pohanky mají vysoký obsah esenciálních aminokyselin, tuky zase polynenasycených mastných kyselin. Pohanka obsahuje rezistentní škrob, který působí preventivně na nádorové onemocnění střev.

Pohanka v kuchyni

Z pohanky se využívají nejen semena, ale i nať a květy, které jsou skvělé do salátů, sušené jako koření nebo na bylinný čaj. K dostání je celá řada pohankových výrobků – pohanka neloupaná, loupaná (kroupy), lámanka, pohanková mouka, těstoviny, instantní kaše, pufované a pekárenské výrobky, vločky a čaje. Semena pohanky stačí krátce povařit a pak nechat pod pokličkou nabobtnat. Na jeden díl pohanky se dávají přibližně dva díly vody.

Vyzkoušejte mé oblíbené recepty z pohanky:

Bezlepkové knedlíky s hovězím masem

Pohankový slunečnicový chléb

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖