Proč jíst PETRŽEL…

Petrželová nať se nejčastěji používá na ozdobu do salátů, polévek či pomazánek.

  • K běžnému dostání jsou dvě odrůdy – petržel kadeřavá (kudrnka) a hladkolistá, která má výraznější chuť a aroma.
  • Kromě dekorativních účelů má však petrželka léčivé a preventivní účinky a proto bychom ji měli přidávat do jídel co nejčastěji.
  • Petrželové listy obsahují silice a flavoidy, které působí močopudně, antioxidačně a antibakteriálně.
  • V léčitelství se proto používá petrželka k léčbě řady onemocnění, nejčastěji při zánětech močového ústrojí či dýchacích cest.
  • Petrželka je hlavně zdrojem vitamínu C, A, E a draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu.
  • Zelené listy obsahují také významné množství kyseliny listové.

Petrželka mi nejvíce chutná jako ozdoba v pořádném vývaru.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖