Proč jíst MÁK…

Za zdroj vápníku se nejčastěji považuje mléko a mléčné produkty. Přitom neustále přibývá těch, kteří se mléku a mléčným výrobkům vyhýbají, ať již z důvodu zdravotních či etických. Mák je skvělou alternativou protože obsahuje až 11 krát více vápníku než mléko!

  • Mák obsahuje 1 357 mg na 100 g, v mléce je obsah vápníku pouze 124 mg na 100 g. Mák je proto ideálním způsobem, jak dodat tělu chybějící minerál.
  • Díky vysokému obsahu vápníku lze mák zařadit mezi nejvýznamnější zdroje vápníku v prevenci proti osteoporóze (řídnutí kostí) a podpoře pro správný vývoj a fungování kostí.
  • Mák je velmi výživný, obsahuje kolem 50 % rostlinných olejů a bílkoviny.
  • Další tělu prospěšné látky obsažené v máku jsou hořčík, fosfor, draslík a vitamín E.
  • Mák používejte namletý do ranních kaší a koláčů, nebo si z něj můžete vytvořit i makové mléko, které je úžasným nápojem na překyselený organismus. Stačí jen mák namočit přes noc do vody a pak rozmixovat.

Vyzkoušejte některé z mých makových receptů:

Makový koláč bez mouky

Makové lívance s pomerančem

Švestkovo makové kuličky

Škubánky s mákem a ricottou

Více sladkých dobrot najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky<<.

 

 

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖