Lahůdkové droždí jsou sušené kvasnice, které však nemají aktivní kvasicí účinek a tudíž nezpůsobují zažívací potíže.

Dříve se droždí běžně používalo k dochucení polévek, pomazánek či jen tak na chleba s máslem a dnes tato voňavá směs zažívá opět znovuobjevení díky veganské a vegetariánské kuchyni. Je totiž úžasným dochucovadlem mající lehce sýrovou či masovou příchuť.

Droždí je však také vysoce zdraví prospěšné, protože obsahuje:

vysoký podíl kvalitních bílkovin (49 g ve 100 g droždí)

vlákniny (27 g na 100 g)

vitamínů skupiny B a chrom

Skvěle se hodí na dochucení, salátů, pomazánek, omáček či polévek a na výrobu veganských sýrů.

 

Vyzkoušet můžete v mém receptu na zeleninové špagety s lahůdkovým droždím.