Proč jíst KYSANÉ ZELÍ…

Kysané zelí má velmi pozitivní vliv na naše zdraví během celého roku, avšak při chřipkovém období, jarní únavě a nedostatku čerstvé zeleniny je nepostradatelným zdrojem vitamínů a zdraví prospěšných látek, které zvyšující obranyschopnost organismu.

  • Je cenným zdrojem vitamínu C, K, B a řady minerálů (draslík, hořčík, vápník a železo).
  • Díky vysokému obsahu vlákniny působí zelí preventivně na zácpu a pomáhá čistit střeva.
  • Kysané zelí obsahuje bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus, Pediococcus) a obsahuje tak probiotické kultury, které chrání a obnovují střevní mikroflóru, zvláště po dobrání antibiotik.
  • Zelí působí antibakteriálně, detoxikačně a pomáhá na únavu a celkově oslabený organismus.
  • Kysané zelí je ideální konzumovat v syrovém stavu (i šťávu z kysaného zelí), ale můžete jej také různě tepelně upravovat jako přílohu, do polévek či salátů.
  • Zelí je nejlepší doma vyrobené, ale pokud preferujete kupované, volte nepasterizované kysané zelí jen se solí a kmínem, které má zachované živé kultury. Vyhněte se kysanému zelí ve slaném nálevu, s konzervanty či sterilizovanému zelí, které jsou o cenné živiny ochuzeny. 

Z kysaného zelí dělám tuhle výbornou zelňačku s uzeným tofu a rostlinnou smetanou. 

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖