Proč jíst HRÁŠEK…

Hrášek a hrách není totéž! Hrášek je nezralý plod hrachu setého a svým složením se řadí mezi zeleninu, zatímco hrách mezi luštěniny. Přestože je zelený hrášek nezralým plodem, je sladký, šťavnatý a barevně ozdobí každý pokrm.

  • Hrášek je zdrojem sacharidů, bílkovin a vlákniny.
  • Z vitamínů je v hrášku nejvíce zastoupen vitamín C, betakaroten a vitamíny skupiny B.
  • Z minerálních látek v hrášku najdeme převážně hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo.
  • V sezóně je k dostání hrášek čerstvý a mimo sezónu sterilovaný či mražený.
  • Konzervovaný hrášek je dobré před použitím propláchnout od nálevu, který je často příliš slaný.
  • Mražený hrášek uchovává jasnější zelenou barvu a chuť.
  • Pro uchování co nejvíce živin a barvy mražený hrášek jen pár minut krátce povařte a následně propláchněte ve studené vodě.

Vyzkoušejte mé oblíbené hráškové recepty:

Hráškový hummus

Hrášková polévka s tofu krutonky

Treska na hráškovém pyré

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖