Proč jíst HOUBY…

Houby mají v naší kuchyni pestré využití. Přestože jsou téměř bez kalorií, díky nevhodné úpravě se mnohdy stávají kalorickou a trávení zatěžující bombou. 

  • Smaženice, houbové řízky, praženice na másle, kulajda se smetanou či houbový guláš jsou sice výbornými sezónním pokrmy, avšak obsahují příliš mnoho tuků.  Houby se totiž při úpravě chovají jako houby a nasávají do sebe vše z okolí. Pokud tedy nešetříte s olejem, máslem či smetanou, houby pak nešetří ani Váš žaludek a hmotnost. Houby jsou samy o sobě hůře stravitelné, natož pak v kombinaci s tukem.
  • Vhodně upravené houby se spíše hodí jako doplněk k různým pokrmům – do omáček, rizota, těstovin či polévek.
  • Předností hub je jejich nízká energetická hodnota (kolem 30 kcal/100g), protože jsou houby téměř z 90 % tvořeny vodou.
  • Obsahují však bílkoviny, vlákninu a minimum tuku.
  • Z vitamínu obsahují v menším množství provitamín A, vitamín D, vitamíny skupiny B a z minerálů převážně draslík, fosfor a hořčík.

Inspirujte se mými houbovými recepty:

Houbové těstoviny s lučinou a tymiánem

Houbový salát s umeoctem

Celozrnné houbové rizoto

Houbovo čočkové karbanátky

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖