Proč jíst CUKETU…

Cuketa jako letní zelenina skvěle osvěží díky vysokému obsahu vody, zasytí díky vláknině a dodá tělu řadu vitamínů a minerálů. 

  • Cuketa má v kuchyni řadu využití. Nejčastěji se používá cuketa tepelně upravená – vařená, restovaná, grilovaná či pečená.
  • Čerstvá cuketa však chutná skvěle i syrová, například jako součást salátů.
  • Cuketa má tu výhodu, že není sama o sobě příliš chuťově výrazná a nasává tak okolní chutě a ingredience.
  • Má velmi nízkou energetickou hodnotu a obsahuje přes 90 % vody.
  • Je však zdrojem vlákniny a řady vitamínů a minerálů – beta karoten, draslík, hořčík, fosfor, vápník a vitamín C.
  • Nejvíce živin je ve slupce plodu, proto mladé cukety neloupejte a upravujte i se slupkou.

Z cukety dělám nejčastěji tyhle pečené bramboráky, polévku s polentovými krutony a také výborné čokoládové brownies 👇👇👇

Cuketové bramboráky pečené

Cuketová polévka s polentovými krutony

Cuketové brownies

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖