Proč jíst CIZRNU…

Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny díky optimálnímu složení všech důležitých živin. 

  • Cizrna je luštěnina, která tvarem připomíná hrách (odtud také její název římský hrách), chutí lískový ořech a má řadu léčivých účinků.
  • Obsahuje komplexní sacharidy, kvalitní bílkoviny a zdravé tuky. Díky optimálnímu poměru živin a nízké energetické hodnotě je velmi vhodná při hubnutí.
  • Cizrna také obsahuje vitamíny skupiny B, železo, fosfor, draslík, vápník a zinek.
  • Pomáhá tak snižovat cholesterol, podporuje imunitu, nervovou soustavu, trávení a působí preventivně na kardiovaskulární onemocnění.
  • V obchodě je cizrna k dostání v suchém stavu nebo již uvařená v konzervě.
  • Sterilovaná cizrna je vhodná ke zpracování ihned, syrovou cizrnu je nutné namočit do vody nejméně na 12 hodin před vařením. Vodu jednou až dvakrát vyměníme a pak cizrnu vaříme do měkka opět v čisté vodě 1-2 hodiny při mírném varu. Solíme až ke konci vaření a pak upravujeme dle chuti.
  • Cizrnu používám do salátů, polévek, pomazánek (hummus), kaší, ale i jako hlavní chod nebo i na sladké pečení.
  • Pokud nemáte zrovna chuť na maso, cizrna ho dobře nahradí díky vyššímu množství rostlinných bílkovin.

Mé oblíbené cizrnové recepty:

Video recept: Cizrnové sušenky

Cizrnovo-zeleninové placky

Jarní salát s pečenou pitou a cizrnou

Květáková polévka s pečenou cizrnou

Cizrnový burger s pečenými hranolky

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖