Proč jíst CHŘEST…

Konzumace chřestu má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Chřest je nízkokalorický (80 kJ / 100 g), ale přesto bohatý na vitamíny a minerály.

  • Je významným zdrojem vitamínu E, A, C, kyseliny listové a vlákniny.
  • Z minerálních látek jsou nejvíce zastoupeny draslík, fosfor, vápník, železo a mangan.
  • Chřest má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest.
  • Příznivě působí také na trávení díky vysokému obsahu vlákniny.
  • Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu a vysokého krevního tlaku.
  • Chřest není vhodný pro lidi trpící dnou díky vyššímu obsahu purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové.
  • Chřest se dá upravit na řadu způsobů. Je výborný jen tak vařený, grilovaný nebo zapečený se sýrem či vejcem.
  • Na trhu je k dostání nejčastěji chřest bílý nebo zelený.
  • Bílý chřest je chuťově jemnější a před úpravou je vhodné ho lehce oloupat kromě špiček a odříznout tvrdé konce.
  • Zelený chřest je bohatší na vitamíny a chuťově výraznější a před úpravou stačí jen odříznout dřevnatý konec.
  • Ať už bílý nebo zelený, chřest má jedinečnou chuť sám o sobě a není třeba ho výrazně dochucovat.
  • Chřestem můžeme doplnit salát, těstoviny nebo z něj udělat výbornou polévku 👇👇👇

CHŘESTOVÁ KEŠU POLÉVKA

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖