Proč jíst ČERVENOU ŘEPU…

Červená řepa se v poslední době těší stále větší oblibě. Naše vzpomínky na sterilovanou řepu ze školních jídelen postupně mizí a střídají je různé variace receptů z této výborné zeleniny nabité všemi možnými vitamíny a minerály. 

  • Červená řepa působí preventivně a léčebně na naše zdraví v mnoha směrech díky vysokému obsahu kyseliny listové, draslíku, vitamínu C, B6, železa, antioxidantu betacyaninu a vlákniny.
  • Řepa se užívá při podpoře imunitního, kardiovaskulárního a nervového systému, tvorbě červených krvinek, posiluje stěny cév, vazivových tkání.
  • Užívá se při léčbě mykóz, vysokého krevního tlaku a zažívacích potíží.
  • Řepa také pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky, výrazně pomáhá při detoxikaci organismu a působí močopudně.
  • Z řepy se nejčastěji konzumuje její kořen, avšak listy jsou také stejným zdrojem prospěšných látek a upravují se podobně jako špenát.
  • Řepa je ideální syrová v zeleninovém salátu nebo zeleninové šťávě.
  • Řepu je však také možno upravit na páře, vařenou, pečenou, nebo sterilovanou.
  • Hodí se skvěle do salátů, polévek, nebo pomazánek.
  • Pro zachování co nejvíce nutričních benefitů vaříme nebo pečeme řepu vždy celou neoloupanou a loupeme až po uvaření.
  • Konzumací červené řepy dochází často k červenému obarvení stolice a moči, proto se nelekejte, jde pouze o vyloučení červeného barviva betaninu.
  • Řepa obsahuje poměrně vyšší podíl sacharidů, proto by si diabetici měli hlídat její množství.

Vyzkoušejte můj oblíbený řepový hummus.

Nebo řepový čokoládový koláč. 

 

 

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖