Proč jíst CELER…

Celer je rostlina z čeledi miříkovité, kterou známe nejčastěji jako celer bulvu či řapíkatý celer. Využít se dají však také i jeho listy. Z této zeleniny tedy můžeme zpracovat všechny jeho části, nadzemní část, řapík i část podzemní.

  • Celer je charakteristický svou aromatickou chutí a vůní.
  • Je to vitamínová bomba mezi zeleninou, obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, A, E a z minerálních prvků je zastoupen nejvíce draslík, vápník, hořčík a fosfor.
  • Celer působí antibakteriálně díky vysokému obsahu silic a éterických olejů.
  • Má močopudné účinky a pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu.
  • Celer se většinou využívá v kuchyni tepelnou úpravou, ale nejvíce našemu organismus prospěje konzumace syrového celeru pro zachování všech důležitých živin.
  • Syrový celer doporučuji ve formě zeleninové šťávy (můžete přidat mrkev, červenou řepu či jablka pro sladší chuť).
  • Řapíkatý celer či listy celeru se nemusí tepelně upravovat a jsou vhodným doplňkem salátů či pomazánek.

Z pečeného celeru dělám fazolovou polévku, celerovou kaši nebo výborné tymiánové zeleninové hranolky.

Fazolová polévka s pečeným celerem

Hovězí ragú s celerovou kaší

Video recept: Kukuřičné řízky s tymiánovými zeleninovými hranolky

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖