Proč jíst BRAMBORY…

Brambory jsou tradiční surovinou české kuchyně, základem mnoha pokrmů a rozhodně patří do zdravě vyváženého jídelníčku.

  • Přestože se jedná o zeleninu, díky vysokému obsahu polysacharidů (škrobu) a vyšší sytivosti se u nás brambory podávají nejčastěji jako příloha na všechny možné způsoby. Při vhodné úpravě mohou být přílohou nejméně kalorickou a zároveň velmi výživnou.
  • Brambory jsou cenným zdrojem vitamínu C, B, draslíku, fosforu a hořčíku.
  • Ideální úprava brambor je vaření v páře či krátké vaření a pečení.
  • Pro zachování co nejvyššího obsahu vlákniny je vhodnější konzumovat brambory se slupkou.
  • Naproti tomu smažené brambory, placky, hranolky či lupínky mají až 3 krát větší energickou hodnotu než brambory vařené, vysoký obsah tuku a vyšší glykemický index.
  • Výživnost brambor také závisí na odrůdě, způsobu pěstování a skladování.

Z brambor vyzkoušejte některé mé oblíbené recepty:

Bramborový celozrnný chléb

Pečené brambory s karotkovým tvarohem

Cuketové bramboráky pečené

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖