Amarant je sice méně známou, ale přesto vysoce výživově hodnotnou pseudoobilovinou. Oproti ostatním obilovinám má nejvyšší obsah bílkovin, minerálů, zdravých tuků a řadu pozitivních účinků na lidský organismus.
Co je amarant
Amarant neboli laskavec je jednoletou rostlinou, která má výhodné nutriční složení díky vysokému podílu kvalitních bílkovin, zdravých tuků, antioxidantů, řady vitamínů a minerálů. Amarant je k dostání v obchodech se zdravou výživou a ve větších supermarketech ve formě semen, mouky a amarantových výrobků – např. těstoviny, vločky, pukance, křupky, olej, pekárenské výrobky či sušenky.
Mnohostranné využití amarantu
Z amarantu se konzumují listy i semena. Listy se upravují podobně jako mladý špenát, podušený, na salátu, nebo se listy dají usušit na bylinkový čaj nebo jako koření. Semena se konzumují vařená, pražená či se z nich vyrábí mouka a další amarantové výrobky. Amarantem skvěle zahustíte omáčky či polévky. Je také ideální na různé kaše a sladké dezerty. Výborná jsou i opražená semena amarantu, která mají oříškovou chuť.
Zdravé složení amarantu
Amarant se používá v lidovém léčitelství a doporučuje se při prevenci a léčbě řady onemocnění (např. celiakie, cukrovka, obezita). Amarant má vyvážený podíl aminokyselin, obsahuje až dvakrát více bílkovin než běžné obiloviny. Svým složením se protein amarantu blíží spíše živočišnému než rostlinnému proteinu. Amarant je vhodný pro redukční dietu a diabetiky, protože má velmi nízký glykemický index. Amarantové semeno je také zdrojem nenasycených mastných kyselin a tukové látky skvalenu. Skvalen reguluje metabolismus tuků, zvyšuje imunitu, snižuje cholesterol a má výrazné antioxidační účinky. Zastoupení mikroživin je v amarantu také výhodné – obsahuje provitamín A, betakaroten, vitamín C, B a vyšší podíl minerálních látek – vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo.
Vyzkoušejte můj oblíbený amarantový kakový pudink.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖