Avokádové hody v kuchyni i kosmetice

Avokádo je jeden z nejvýživnějších plodů plných zdravých živin, vitamínů a minerálů. Skvěle se hodí do salátů i na pleť, protože obsahuje vysoký podíl zdravých tuků. Díky máslové konzistenci se avokádo také používá do různých pomazánek, dipů i do sladkých dezertů. V článku najdete mé oblíbené avokádové recepty i pleťovou masku.

Proč jíst avokádo?

Avokádo patří mezi nejvýživnější ovoce, přestože se často používá v kombinaci se zeleninou. Má sice na ovoce vyšší energetickou hodnotu (na 100 g kolem 700 kJ), ale zato díky nižšímu podílu vody vyšší obsah nutričních látek.

  • Tuky jsou hlavní živinou, kterou avokádo poskytuje (15 %). Jde převážně o zdravé nenasycené mastné kyseliny (omega 3 a 6 mastné kyseliny), které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Další důležitou živinou avokáda jsou bílkoviny, které tvoří až 2 % celkové hmotnosti.
  • Sacharidů obsahuje avokádo na ovoce poměrně málo, pouze 8 %, zato obsahuje hodně vlákniny kolem 7 %.
  • Avokádo je nejbohatším druhem ovoce poskytující vitamín E a železo.
  • Dále avokádo obsahuje vitamíny skupiny B, C a z minerálů draslík, měď, hořčík a fosfor.
  • Avokádo podporuje vznik hormonu serotoninu a pozitivně tak působí i na naší psychiku.
  • Díky vysokému obsahu karotenoidů je avokádo úžasným pomocníkem pro zvýšení imunitního systému, regeneraci buněk a pro zdravé oči a pokožku.

Avokádo v obchodě

Zralé avokádo by mělo být na omak jen lehce měkké a pružné. Vyhněte se těm, co mají již vroubky a po zmáčknutí se vytvoří výrazné důlky. Test zralosti avokáda můžete udělat i pomocí stopky. Pokud stopka nejde odloupnout, je avokádo ještě nedozrálé. Pokud odloupnout jde a dužina pod ní je nahnědlá či úplně hnědá je avokádo přezrálé. Dobře zralé avokádo má pod stopkou dužinu pěkně zelenou, zelenožlutou nebo nažloutlou.

Zpracování avokáda

Nejvíce výživná část avokáda je ta těsně pod slupkou, proto avokádo nikdy neloupeme. Avokádo si rozkrojíme podélně na dvě půlky, otočíte půlky proti sobě a přirozeně oddělíme. Pecku odstraníme tak, že do ní lehce sekneme nožem, pootočíme a vyjmeme. Dužinu ze slupky pak vydlabeme lžící. Nezapomeňte avokádo před úpravou pokapat citrónovou šťávou pro zachování barvy, má tendenci rychle hnědnout.

Avokádo na krásnou pleť

Díky vysokému obsahu živin se avokádo hodí i na zevní použití pro suchou, citlivou a unavenou pleť. Můžete si z rozmačkaného avokáda udělat i pleťovou masku nebo použít za studena lisovaný avokádový olej. Olej z avokáda pleť regeneruje a krásně zvláční a vyživí. Avokádový olej podporuje obnovu buněk, změkčuje ztvrdlou kůži a také pomáhá při léčbě lupénky a atopického ekzému. Avokádo je plné antioxidantů a tak skvěle předchází i předčasnému stárnutí pokožky. Pleťové domácí masky z avokáda jsou jednoduché na přípravu a ihned účinné. Krásně pleť vyživí, vypnou a hydratují. Stačí si rozmixovat půlku avokáda, nanést na pleť a nechat cca 15 minut a pak setřít navlhčeným ručníkem. Nebo můžete k avokádu přidat ještě lžíci medu na zpevnění a proti akné. Nebo místo medu použít vejce, jogurt či ovesné vločky.

Avokádo používám po celý rok a dělám z něj spoustu dobrot. Vyzkoušejte některé z mých oblíbených avokádových receptů. 👇👇👇

Avokádový dip guacamole

Nepečené avokádové řezy

Avokádový kakaový pudink

Okurkovo-avokádové gazpacho

Avokádové pečené hranolky

Paprikovo-avokádový dip s cizrnovými krekry

Zapečené avokádo s vejcem

A jestli hledáte konkrétní recepty na snídaně, obědy, večeře nebo svačiny, tak je najdete v mém FIT JÍDELNÍČKU, který si můžete stáhnout hned ve třech variantách – redukční, udržovací i přibírací. A všechny recepty v jídelníčku jsou i s bezmasou, bezlaktózovou a bezlepkovou variantou. 👇👇👇

Více informací o jídelníčcích najdete >>tady.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖