fbpx

Laktózová intolerance – co jíst a čemu se vyhnout?

Laktózová intolerance dokáže pořádně znepříjemnit život a zažívání. Je třeba vyloučit či výrazně omezit konzumaci potravin obsahující laktózu a dbát na dostatečný příjem probiotik, vitamínů a minerálů z jiných zdrojů. Někdy však není nutné vyloučit všechny mléčné produkty jako je tomu u alergie na kravské mléko. Jak se laktózová intolerance projevuje, jaké potraviny do jídelníčku zařadit a jakým se vyhnout? 

Co je laktózová intolerance? 

Laktózová intolerance je nesnášenlivost mléka a některých mléčných produktů. Projevuje se zažívacími potížemi – zvýšenou plynatostí, bolestmi či kručením břicha, průjmy či nevolností. Příčinou je nedostatečná tvorba trávicího enzymu laktázy, který štěpí mléčný cukr (laktózu) na monosacharidy glukózu a galaktózu. Dochází tak k nedostatečnému rozštěpení laktózy, což způsobuje zažívací potíže. Léčba laktózové intolerance spočívá v dietě s omezenou konzumací mléka, mléčných produktů a potravin obsahující laktózu. Při výrazných potížích je třeba laktózu z jídelníčku vyloučit zcela.

Jaké potraviny obsahují laktózu? 

Laktóza se vyskytuje nejen v mléce a mléčných produktech, ale najdeme ji i v sušenkách, čokoládě, uzeninách, pečivu a instantních výrobcích. Je proto vhodné číst vždy složení produktu, i přestože se nejedná o mléčný výrobek. Na etiketě nehledáme jen obsah laktózy, ale i mléka, sušeného mléka či syrovátky. U laktózové intolerance je nutné vyřadit či výrazně omezit hlavně mléko, syrovátku, smetanu, šlehačku, zmrzlinu, smetanové jogurty a mléčné dezerty.

Laktózová intolerance není alergie

Alergie na kravskou bílkovinu není laktózovou intolerancí. Alergie je reakce imunitního systému na alergen, což způsobuje celou řadu symptomů a potíží. U laktózové intolerance jde o trávicí potíže, nikoli alergickou reakci. Léčba nemusí být také tak striktní jako u alergie, kde je třeba zcela vyloučit mléčné produkty. U laktózové intolerance mohou být dobře snášeny některé fermentované mléčné výrobky a sýry, které mají snížené množství laktózy.

Jaké mléčné produkty bývají lépe snášeny?

Není nutné vyhýbat se úplně všem mléčných produktům, protože některé z nich obsahují cenná probiotika, kvalitní bílkoviny a celou řadu vitamínů a minerálů. Někdo snáší dobře fermentované výrobky, ve kterých je laktóza už částečně natrávená. Jedná se o zakysané mléčné výrobky jako jsou kefíry a jogurty. Tvrdé sýry a máslo jsou také dobře snášeny, protože obsahují minimum laktózy. Množství a četnost konzumace těchto produktů je však zcela individuální. Někdo může mít potíže i po lžíci jogurtu a někdo vypije sklenici kefíru a nemá žádné potíže. Lepší je zkoušet to po malých dávkách a častěji, než si dát jednu velkou porci jednou za čas.

Čím nahradit mléko a mléčné produkty? 

Klasické mléko a mléčné produkty jsou dnes k sehnání i ve variantách bez laktózy nebo se sníženým obsahem laktózy. Můžete tak zakoupit takové mléko, jogurt, tvaroh, čerstvé sýry i smetanu. Další alternativou bývají rostlinné produkty, které neobsahují žádnou laktózu. Rostlinná mléka, jogurty, smetany a dezerty se vyrábí ze sóji, kokosového mléka, mandlí či obilovin (oves, pohanka, rýže). Každý produkt má jinou a svou specifickou příchuť, proto je vhodné zkoušet a najít si takové produkty, které vám zachutnají. Více o rostlinných produktech a jejich využití v kuchyni píšu v >>tomto článku.

Není vhodné vyřadit zcela mléčné produkty a nenahradit chybějící bílkoviny, probiotika a vitamíny z jiných, například těchto rostlinných zdrojů. Probiotika podporují zažívání a imunitu a kromě zakysaných mléčných výrobků je najdeme ve fermentované zelenině a fermentované sóje (tempeh, miso).

👇I BEZLAKTÓZOVÉ RECEPTY NAJDETE V MÉM FIT JÍDELNÍČKU👇

Fit jídelníček plný osvědčených receptů na snídaně, obědy i večeře s variantami bez laktózy si stáhnete >>tady.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně