Květáková polévka s pečenou cizrnou

Mám pro vás recept na mojí oblíbenou květákovou polévku, která je krémová i bez smetany a díky křupavé pečené cizrně je i plná bílkovin. Ideální vyvážená večeře nebo oběd. 

Jak na zeleninovou polévku jako hlavní jídlo?

Zeleninové krémové polévky jsou skvělá varianta teplé večeře. Zasytí, prohřejí a doplní potřebnou vlákninu, energii a tekutiny. Jsou ale obvykle plné tuků díky smetaně, máslové jíšce či na másle smažených krutonů. Kromě zeleniny a tuku tak neobsahují žádné další nutričně důležité živiny, jako jsou bílkoviny a komplexní sacharidy. Doporučuji proto zahušťovat zeleninové polévky například bramborami, které díky vyššímu obsahu škrobu polévku přirozeně zahustí a neobsahují žádné přidané tuky. Dále je třeba doplnit i bílkoviny, proto do polévky přidejte vejce, šunku, sýr nebo luštěniny. Tuhle květákovou polévku jsem připravila s křupavou pečenou cizrnou, která zároveň slouží i místo krutonů. Cizrnu jsem před pečením namarinovala v uzené paprice, aby získala kouřovou příchuť a měla výraznější chuť k jemné polévce. Stejně tak můžete marinovat ve sladké nebo pálivé paprice, česneku či jiném koření. Takto pečenou cizrnu můžete použít i jako zdravé slané zobání večer k televizi (celý recept najdete >>tady).

Květáková polévka s pečenou cizrnou

SUROVINY:

Květák 700 g (1 menší hlávka)
Olej olivový 2 lžíce
Cibule 1 větší ks
Česnek 2 stroužky
Vývar zeleninový 1 l
Sůl, pepř dle chuti
Cizrna sterilovaná 250 g (1 plechovka) nebo vařená
Brambory 400 g
Paprika uzená mletá 2 lžičky
Oříšek muškátový špetka

POSTUP:

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 ° C a uděláme si marinádu na cizrnu. V misce smícháme 1 lžíci oleje, dvě lžičky uzené mleté papriky, sůl, pepř (můžeme přidat další koření dle chuti, např. sušený česnek). Cizrnu předem uvařenou nebo z plechovky slijeme a propláchneme v tekoucí vodě. Necháme chvíli oschnout a pak dáme do misky s marinádou a necháme alespoň 15 minut marinovat. Mezitím si pokrájíme brambory, květák, cibuli a česnek na libovolné kousky. Cizrnu poklademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby péct na cca 30-40 minut do křupava. V hrnci si rozpálíme zbylý olej a orestujeme nejdříve cibuli s česnekem. Pak přidáme květák s brambory, chvíli restujeme a pak podlijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit do změknutí cca 20 minut. Poté všechno důkladně rozmixujeme do hladka a dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Polévku podáváme posypanou pečenou cizrnou.

Recept je certifikovaný Vím, co jím.

🥗 FIT RECEPTY na každý den 🥗

Více zdravých receptů na snídaně, obědy, večeře i svačiny s konkrétními porcemi najdete v mém Fit jídelníčku >>tady. Vybrat si můžete hned ze tří variant – redukční, udržovací i přibírací.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖