Mám pro vás skvělý tip na lehkou, osvěžující a výživnou pomazánku! Vyzkoušejte netradiční hummus ze zeleného hrášku s čerstvou mátou.

Zelený hummus

Na přípravu hráškového hummusu budete potřebovat čerstvý nebo mražený hrášek, který je výborným zdrojem vlákniny, vitamínů C, B, betakarotenu, hořčíku, vápníku a železa. Jeho šťavnatá a přirozeně sladká chuť krásně vynikne v kombinaci s čerstvou mátou. Hrášek stačí jen krátce spařit ve vroucí vodě a pak rozmixovat s cizrnou a dalšími ingrediencemi. Cizrna zajistí pokrmu dostatek bílkovin a další řadu vitamínů a minerálů. Další důležitou ingrediencí a zdrojem zdravých tuku je sezamová pasta tahini, která se vyrábí našleháním sezamových semínek. Sezam je vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin, vlákniny, vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, zinku a selenu. Tahini pastu můžete využít ještě jako dip, samotnou pomazánku k pečivu, do salátového dresinku nebo i na sladko do snídaňových kaší, jogurtu, různých krémů či dezertů.

Hráškový hummus


SUROVINY :
hrášek čerstvý bez lusků 350 g
cizrna vařená 260 g
česnek syrový 2 stroužky
tahini pasta 4 lžíce
citronová šťáva 2 lžíce
máta čerstvá hrstka
olej olivový 2 lžíce
pepř mletý špetka
sůl 1 lžička

POSTUP:
Hrášek čerstvý nebo mražený spaříme minutu ve vroucí vodě a pak propláchneme ve studené vodě. Necháme vychladnout a dáme do mixéru. Přidáme uvařenou či konzervovanou cizrnou, dva stroužky česneku, tahini pastu, citronovou šťávu, čerstvou mátu a rozmixujeme na požadovanou konzistenci. Na závěr dochutíme olejem, solí a pepřem. Podáváme dle chuti s pečivem, pita chlebem nebo jako dip k masu či zelenině.

 

Foto: Martina Matičková

 

Recept byl certifikován logem Vím, co jím