Tento pohankový chléb je bezlepkový, lehce stravitelný a nutriční velmi hodnotný. A na jeho výrobu stačí jen 5 ingrediencí – pohanka, semínka, olej, sůl a trpělivost.

Proč pohankový chléb

Pohanku většinou konzumujeme v podobě přílohy nebo snídaňové kaše. Její typickou chuť si však můžete užít i v podobě chleba, který bude více vláčný a hutný oproti klasickému pšeničnému chlebu. Pohanku bychom měli pravidelně zařazovat do našich jídelníčků, protože díky vysokému obsahu rutinu prospívá našim cévám a krevnímu oběhu. Také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, cholesterol, krevní tlak a je plná živin všech důležitých živin. Pohanka obsahuje kvalitní bílkoviny, zdravé nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, antioxidanty, vitamíny skupiny B a minerály jako jsou zinek, draslík a železo. Na základní chlebové těsto potřebujeme jen loupanou pohanku, semínka, sůl a olej. Nejraději mám kombinaci pohanky se slunečnicovými semínky, ale můžete dle svých chuťových preferencí přidat i jiné druhy semínek – lněné, chia, dýňové, apod. Také tento chléb občas dělám i s bylinkami, které těsto krásně ovoní – skvělý je tymián nebo rozmarýn.

Pohankový chléb se slunečnicovými semínky

SUROVINY :

Pohanka loupaná 400 g
Slunečnicová semínka 120 g
Olej olivový nebo řepkový 20 g
Sůl 1 lžička 5 g

POSTUP:
Pohanku propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc namáčet. Poté pohanku slijeme, již neproplachujeme a vsypeme do mixéru. Přidáme sklenici vody (cca 250 ml vody), lžičku soli, semínka (100g) a 2 lžíce oleje. Krátce rozmixujeme tak, aby se ingredience všechny spojily, ale nemixujeme úplně do hladka. Těsto pak vlijeme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme fermentovat alespoň dalších 8 hodin (ideálně i přes další noc) při pokojové teplotě. Během této doby by mělo těsto přirozeně kvasit a jen mírně zvětšit svůj objem. Těsto by mělo mít bublinky. Poté předehřejeme troubu na 180 °C a těsto vlijeme do chlebové formy vyložené pečícím papírem. Povrch posypeme zbylými semínky. Volíme spíše menší chlebovou formu, protože těsto nevykyne tak jako u pšeničného chleba. Pečeme cca 45-60 minut.

Foto: Martina Matičková

 

Recept byl certifikován logem Vím, co jím