Domácí nutella bez přidaného cukru a tuku

Také milujete tu oříškovo-čokoládovou chuť nutelly? Ořechů a kakaa však tato pomazánka obvykle obsahuje jen minimum a hlavní část je tvořena cukrem a tukem. Zkusila jsem si proto doma udělat zdravější oříškovo-kakaovou nutellu doslazenou pouze medem a vanilkou a výsledek stál opravdu za to! 

Proč domácí nutella?

Hlavními ingrediencemi většiny kupovaných lískooříškových kakakových pomazánek nejsou ořechy ani kakao jak bychom čekali, ale cukr a tuk. Přitom lískové ořechy i kakao jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé a je škoda se o tyto suroviny ošidit. Před pár lety jsem dělala i test různých kupovaných čoko pomazánek a jak dopadly se můžete podívat na webu supermamy.cz ve videu >>tady. 

Výroba domácí nutelly je přitom tak snadná! Potřebujete jen lískové ořechy, kvalitní kakao, nějaké přírodní sladidlo (med, agáve, čekankový sirup, apod), špetku soli, vanilkový lusk (nebo vanilkový extrakt) a hlavně výkonný mixér. Recept je takto přirozeně bezlepkový, bezlaktózový s minimem cukru a bez dalšího přidaného tuku. Lusk vanilky lze rovněž nahradit lžičkou vanilkového extraktu. Ořechy používám do pomazánky v troubě opražené, jednak vynikne jejich pečená chuť, snadněji se mixují a jsou i takto lépe stravitelné. Pokud jí nesníte ihned celou tak je skvělá ke snídani na pečivo nebo na dochucení ovesné snídaňové kaše.

SUROVINY:

Ořechy lískové 300 g

Kakao 30 g

Sůl špetka

Vanilkový extrakt nebo dužina z jednoho vanilkového lusku 1 lžička

Med nebo jiný sirup (rýžový, agáve, čekankový, apod) 100 g

POSTUP:

Lískové ořechy se slupkou rozprostřeme do jedné vrstvy na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby na 180 C péct cca 10-15 minut, až začne slupka ořechů praskat a mírně hnědnout. Pak je ještě za tepla vsypeme do čisté útěrky, zabalíme a důkladně promačkáme, aby se oříšky zbavily slupky. Pokud trochu slupky na oříškách zůstane, tak to vůbec nevadí. Oříšky v mixéru rozmixujeme nahladko, pak přidáme kakao, špetku soli, med a vanilku a ještě vše promícháme. Ochutnejte a v případě potřeby ještě doslaďte. Hotovo nutellu přendáme do sklenice s víkem a dáme do lednice uležet. Pokud nesníte hned, tak vydrží v lednici až dva týdny.

Další domácí čokopomazánky

Jestli nemáte doma ořechy, ale semínka, tak vyzkoušejte ještě i můj další recept na datlovo-semínkovou čoko pomazánku tady nebo švestkovo-mandlovou tady. 

❣️ Stáhněte si ekuchařku Čokomlsky zdarma❣️

Jestli jste stejně jako já milovníci čokolády, tak mám pro vás zdarma celou ekuchařku jen se samými zdravými čoko 🍫 dezerty! Většina z nich jsou i bez lepku a laktózy a věřím, že si na nich pochutnáte.

Ekuchařku si můžete ZDARMA stáhnout >>tady<<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖