Miluji tyhle čoko pomazánky jako alternativu nutelly, protože jsou slaďoučké a plné zdravých živin. Tahle je tentokrát z máčených mandlí, sušených švestek a skořice. Vše bez přidaného cukru a tuku 🙂  

Mandle jsem si přes noc namočila, ráno nechala na utěrce oschnout a pak teprve rozmixovala. Máčením se obsah nutričně cenných látek, enzymů, vitamínů a minerálních látek v mandlích zvyšuje a hlavně jsou pak daleko chutnější a lépe stravitelnější. Sušené švestky jsem přes noc také namočila do vody, protože krásně změknou a šťávu, kde se máčely použijeme do recepty. Švestky jsou bohatým zdrojem vlákniny a draslíku a podporují tak zdravé trávení,  pomáhají snižovat cholesterol a vysoký krevní tlak. K mandlím a švestkám jsem pak jen přidala holandské kakao a lžičku skořice a vznikla takhle výborná kakaová pomazánka, kterou můžete namazat na pečivo, jíst jen tak nebo si jí osladit snídaňovou kaši.

ŠVESTKOVO-MANDLOVÁ NUTELLA

SUROVINY:

mandle neloupané 150 g
švestky sušené 300 g
skořice mletá t 5 g
kakao 30 g

POSTUP:

Namočené a osušené mandle rozmixujeme na jemno. Pak rozmixujme namočené švestky a přisypeme mandle, kakao a skořici. Zalijeme trochou šťávy z máčených švestek a ještě vše důkladně promixujeme, aby byla konzistence krásně krémová. Dáme do skleněné nádoby a uchováváme několik týdnů v lednici.