Cuketová polévka s polentovými krutony (bez lepku a laktózy)

Tato cuketová polévka je výživná a přitom lehká a osvěžující. Pečené polentové krutonky jsou ochucené lahůdkovým droždím, který dodá krutonům sýrovou příchuť a plno živin. 

Výživná polévka

Polévka je sytá a výživná díky bílým fazolím, které jsou zdrojem bílkovin a zároveň je používám i na zahuštění polévky. Bílé fazole udělají krémovou konzistenci, aniž byste museli používat smetanu. Polenta je zase zdrojem sacharidů, vitamínů skupiny B a řady minerálů jako je vápník, draslík, železo a fosfor.

Na přípravu krutonů používám instantní polentu, která je uvařená za pár minut. (Více o polentě najdete >>tady) Stačí jí pak jen smíchat s droždím nebo nastrouhaným parmazánem, nechat zatuhnout a pak na kostičky opéct v troubě nebo na pánvi. Krutonky můžete ochutit i bylinkami (výborné jsou s čerstvou bazalkou) nebo česnekem a přidat nejen do polévek, ale i salátů nebo jen tak na večerní zobání.

Cuketová polévka s polentovými krutonky

SUROVINY :
cibule 100 g
česnek 2 stroužky 10 g
cuketa 700 g
olivový olej 40 g
bazalka čerstvá hrstka 5 g
zeleninový vývar 500 ml
fazole bílé konzerva 240 g
muškátový oříšek mletý špetka špetka
sůl 1 čl
pepř špetka
polenta instatní v suchém stavu 150 g
droždí lahůdkové 30 g

POSTUP:
Začneme přípravou polentových krutonů. Polentu nasypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou 500 ml a minutu vaříme za stálého míchání. Poté přisypeme droždí a lžíci oleje. Zamícháme a směs přelijeme do formy (cca 25*15 cm) vyloženou pečícím papírem tak, aby byla vrstva cca 1 cm vysoká. Dáme do lednice na alespoň 30 minut zatuhnout. Pak polentu vyklopíme a nakrájíme na kostičky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme lžící oleje a pečeme cca 30 minut v předehřáté troubě na 180 C do zlatova. Kostičky během pečení občas promícháme, aby se opekly ze všech stran. Mezitím si připravíme polévku. Na zbylém oleji orestujeme pokrájenou cibuli a česnek do zlatova. Přidáme na kousky pokrájenou neoloupanou cuketu, minutu restujeme a poté zalijeme vývarem a vaříme cca 10 minut do změknutí cukety. Na závěr přimícháme propláchnuté fazole, hrst bazalky a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku rozmixujeme do hladka a podáváme a s opečenými krutonky.

Certifikovaný recept na stránkách Vím, co jím.

👇 FIT RECEPTY NA KAŽDÝ DEN

A jestli máte chuť na další moje zdravé recepty na snídaně (nebo i svačiny, obědy a večeře), tak je všechny najdete ve FIT jídelníčku, který si můžete vybrat rovnou ve třech kategoriích – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání. Všechny recepty jsem připravila i v bezmasé, bezlepkové a bezlaktózové variantě.

Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖