fbpx

ČT Polopatě: Fazolové moučníky

V pořadu České Televize Polopatě jsem vařila zdravé moučníky z fazolí. Krásně nahrazují mouku i přidaný tuk a moučníky jsou pak krásně vláčné, super zdravé a co víc, jsou opravdu výborné! První díl je věnovaný fazolové kokosové bábovce a druhý fazolovým čokoládovým muffinům. 

Opravdu fazole na sladko? 

Ano! Luštěniny obecně snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi a pomáhají tak předcházet vzniku kardiovaskulárním a civilizačním onemocněním. Tak proč je nepřidat i do moučníků? Díky fazolím je těsto krásně vláčné a umí nahradit i mouku a přidaný tuk. A díky obsaženým bílkovinám a vláknině nás ještě výborně zasytí (i menší porce!). Na pečení nejraději používám bílé fazole Cannellinni nebo červené fazole Adzuki, protože jsou přirozené moučné a chuťově neutrální. Fazole můžete použít bud uvařené nebo z konzervy. Místo klasického cukru jsem použila v receptech kokosový cukr, který má nižší glykemický index, obsahuje zachované živiny a má výbornou karamelovou příchuť. Ale můžete nahradit i medem nebo jinými sladidly.

 

Celý video recept na fazolovou kokosovou bábovku najdete >>tady<< a video recept na fazolové muffiny zase >>tady<<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně