BLOG - autorské články, recepty, rozhovory a videa

Celozrnný chléb se sušenými rajčaty a olivami

Miluji sušená rajčata a olivy a tak jsem jimi zkusila ochutit můj klasický recept na celozrnný chléb. Výsledek stojí opravdu za to! 

Celý článek

Proč jíst ŠPALDU…

Špalda je nešlechtěná pšenice špaldová, předchůdkyně dnešní šlechtěné pšenice ozimé. Oproti bílé mouce má zachovány všechny důležité živiny – bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, komplexní sacharidy a vlákninu.

Celý článek

Špaldové cottage cheese palačinky

Konzumace špaldy příznivě ovlivňuje naše zdraví díky vysokému obsahu cenných látek. Vyzkoušejte netradiční špaldové palačinky s nízkotučným sýrem a jahodami!

Celý článek

Nebojte se mouky – celozrnná versus bílá mouka

Obiloviny a mouka z nich patří do vyváženého jídelníčku. Celozrnná mouka je vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny, vitamínů, a minerálů. Oproti bílé mouce má všechny tyto živiny zachované.

Celý článek

Proč jíst sacharidy? A dokonce i při hubnutí?

Vyhýbáte se pečivu a všem přílohám v domnění, že se po nich tloustne nebo že jsou nezdravé? Zakazujete si i ovoce? Míváte častěji chutě na sladké a býváte mentálně či fyzicky unavení? Možná vám v jídelníčku chybí právě sacharidy, které patří mezi základní živiny a do vyváženého jídelníčku rozhodně patří, a to i když hubnete.  

Celý článek

Proč jíst POLENTU…

Už jste vyzkoušeli polentu? Tato kukuřičná mouka se dá uvařit jako kaše, placky i knedlíky a je také skvělou bezlepkovou přílohou.

Celý článek

Trhané maso s grilovanou polentou

Připravila jsem pro vás recept na grilovanou polentu s netradičně upraveným trhaný masem. Inspirací mi byla jihoamerická kuchyně. Toto lahodné jídlo jsem ochutnala při návštěvě Venezuely, kde je trhané maso tradičním pokrmem. Můžete použít maso drůbeží i hovězí a přidat zeleninu a koření podle své chuti.

Celý článek

Proč jíst BATÁTY…

Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové. Batáty se řadí mezi nejvýživnější zeleninu díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Upravují se stejně jako klasické brambory, ale jejich chuť je mírně nasládlá a barva nádherně oranžová. 

Celý článek

Batáty pečené s rybou v papilotě

Vyzkoušejte netradiční úpravu ryby a sladkých brambor (nebo použijte i klasické) v papilotě. Základem je čerstvá ryba, zelenina, bylinky, olivový olej a citrón, vše pečené dohromady.

Celý článek

Proč jíst AVOKÁDO…

Avokádo je ovoce plné výživných a zdraví prospěšných látek. Skvěle se hodí do salátů, které doplní o zdravé tuky a spoustu důležitých vitamínů. Díky máslové konzistenci se avokádo také používá do různých pomazánek, dipů i do sladkých dezertů. 

Celý článek