Z avokáda dělám nejčastěji tuhle výbornou a jednoduchou mexickou pomazánku guacamole, kterou můžete použít jako dip k masu, tofu nebo zelenině. Nebo si jí namažte na celozrnný chléb, přidejte navrch volské oko a máte hotovou vynikající snídani nebo večeři.
Na guacamole budete potřebovat zralé avokádo (jak poznat zralost avokáda se dočtete v mém jiném článku >>tady), limetku (v tomhle receptu je lepší než citrón), sůl, pepř, čerstvý koriandr, červenou cibuli a rajčata. Kdo má raději pikantnější verzi, tak ještě přidá česnek nebo chilli papričku.
Proč je avokádo tak zdravé a další moje avokádové recepty najdete >>tady<<.
zralé avokádo 1 ks
červená cibule 1 menší ks
limetková šťáva z půlky limetky (nebo z citrónu)
sůl, pepř dle chuti
čerstvý koriandr nasekaný 1 větší hrst
rajče 2 větší ks
Avokádo si rozkrojíme podélně na dvě půlky, otočíte půlky proti sobě a přirozeně oddělíme. Pecku odstraníme tak, že do ní lehce sekneme nožem, pootočíme a vyjmeme. Dužinu ze slupky pak vydlabeme lžící a dáme do mísy, kde jí rozmačkáme vidličkou. Avokádo pokapeme limetkovou šťávou a přidáme nadrobno pokrájenou červenou cibuli, nasekaný koriandr, sůl, pepř. Rajčata si rozpůlíme a vydlabeme semínka, aby nám zbyla jen tvrdší dužina. Tu pak pokrájíme na drobné kousky a přidáme k rozmačkanému avokádu. Vše důkladně promícháme, dáme do uzavíratelné nádoby a do lednice uležet. Spotřebujte ideálně do druhého dne, avokádo má tendence hnědnout.
Recept byl certifikovaný Vím, co jím.
👉 Fit Tip: Miluji kombinaci avokáda a volského oka. Můžete si tak guacamole namazat na opečený celozrnný chléb a poklást volským okem. Nebo vajíčko nahraďte kvalitní šunkou či uzeným lososem a máte hotové vyvážené jídlo k snídani, obědu nebo večeři.
Více zdravých receptů na snídaně, obědy, večeře i svačiny najdete v mém Fit jídelníčku >>tady. Vybrat si můžete hned ze tří variant – redukční, udržovací i přibírací.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖