Proč jíst JEDLÉ KAŠTANY…

Jedlé kaštany jsou známé především z vánočních trhů jako pečená dobrota s nezaměnitelnou vůní. Kaštany jsou však nejen chutné, ale také velmi zdravé.

  • Kaštany jsou plody stromu kaštanovníku jedlého a jsou bohatým zdrojem vitamínu C, E, vitamínů skupiny B, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku a železa.
  • Hlavní živiny obsažené v plodech jsou sacharidy, bílkoviny a v menší míře i zdravé tuky.
  • Jedlé kaštany na 100 g obsahují 936 kJ, 49,1 sacharidů, 4,2 g bílkovin a 1,1 g tuků.
  • Nejen však v plodech, ale i ve slupce, listech a kůře jsou cenné a léčivé látky.
  • Například kůra a listy stromů se v léčitelství používají jako výluh proti kašli a z listů a plodů se vyrábí také homeopatické léky.
  • Kaštanovník tak působí protizánětlivě, snižují vysoký krevní tlak a pomáhá při psychické a fyzické únavě.

Jedlé kaštany chutnají

Kaštany jsou k jídlu až po tepelné úpravě a odstranění skořápky a vnitřní slupky. Konzumují se nejčastěji pečené, ale i vařené. Z kaštanů se vyrábí řada sladkých i slaných pokrmů. Hodí se k masu, do nádivek, polévek (kaštanová polévka), ale i sladkých dezertů. Známé je výborné sladké kaštanové pyré. Jsou k dostání i kandované kaštany a vyrábí se z nich alkohol a také mouka. Kaštany neobsahují lepek, proto je mouka a výrobky z kaštanů vhodné pro celiaky.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖