Cizrnový burger s pečenými hranolky

Mám pro vás tip na zdravější grilování bez masa v podobě výborného cizrnového burgeru s pečenými hranolky, který je navíc i bezlepkový a veganský.

Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny díky optimálnímu obsahu všech základních živin. V čem je prospěšná pro naše zdraví i postavu a jaké další recepty z ní ráda vařím si můžete přečíst tady. 

Na tento cizrnový burger nepotřebujete vejce, strouhanku, mouku ani olej na smažení, je veganský, bezlepkový a nesmažený. Cizrnu můžete kombinovat s jakoukoli zeleninou (např. mrkev, brokolice, květák) a důležité je směs pořádně ochutit (česnek, koření, bylinky). Do cizrnové směsi jsem použila ještě restované žampiony, ale můžete je klidně vynechat nebo nahradit jinými houbami.

Jako přílohu si udělejte burgery s celozrnnou nebo bezlepkovou bulkou nebo s pečenými brambory v troubě (nebo obojí:)), doplněné čerstvou zeleninou.

Cizrnový burger s pečenými hranolky

SUROVINY:

Cizrna vařená 250 g (1 plechovka)
Cibule 1 kus (nebo jarní cibulka)
Česnek 2-3 stroužky
Mrkev 1 ks (nebo jiná zelenina)
Sůl, pepř špetka
Koření (koriandr, římský kmín, garam masala, kurkuma, paprika, chilli) dle chuti (já dávám od všeho 1 lžičku)
Čerstvé bylinky (koriandr, petržel, apod) dle chuti (klidně celý svazek)
Žampiony čerstvé 100 g
Olivový olej 2 lžičky

další ingredience dle chuti: brambory, celozrnné nebo bezlepkové pečivo, kečup, hořčice, čerstvá zelenina, olivový olej

POSTUP:

Propláchnutou uvařenou cizrnu rozmačkáme důkladně vidličkou nebo rozmixujeme. Přidáme na drobnou nasekanou cibuli, lžičku oleje, prolisovaný česnek, koření a nahrubo nastrouhanou mrkev. Na druhé lžičce oleje orestujeme nadrobno pokrájené žampiony, které pak vychladlé přidáme ke směsi. Doplníme nasekanými čerstvými bylinkami. Směs necháme chvíli odležet v lednici a pak tvoříme silnější placky, které opékáme na kvalitní pánvi nebo v troubě na pečícím papíru. Můžeme si udělat klasický burger, jen místo bílé bulky použijeme celozrnnou nebo bezlepkovou variantu. Potřeme kečupem a hořčicí, salátem a rajčetem. Jako náplň používám ještě grilované kolečko lilku, které se skvělé hodí k cizrně. Můžete si také udělat pečené hranolky z brambor. Syrové brambory nakrájíme, jen lehce pokapeme olivovým olejem, posolíme a dáme na pečicím papíru péct do trouby.

👇 FIT RECEPTY NA KAŽDÝ DEN👇

Další mé zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.

Všechny recepty jsou i v bezmasébezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.

Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.

Fit jídelníček
Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖