Proč jíst RAJČATA…

Rajčata jsou právem nazývána rajskými jablky díky svým léčivým účinkům. Jsou nabitá látkami s ochrannými antioxidačními účinky, které se tepelnou úpravou ještě zvyšují! 

  • Rajčata kromě řady vitamínů a minerálů obsahují důležité antioxidanty lykopen, kyselinu chlorogenovou a rutin, které vzájemně posilují své účinky.
  • Antioxidanty obsažené v rajčatech pomáhají likvidovat volné radikály v těle.
  • Lykopen také působí jako prevence rakoviny a srdečních chorob. Vyskytuje se ve slupkách zralých plodů a lépe se do těla vstřebává po tepelné úpravě, proto jsou zdravé i rajčatové omáčky, polévky i kvalitní kečupy bez přidaného cukru.
  • Rajčata obsahují velmi málo kalorií (pouze 88 kJ/100g), zato spoustu živin.
  • Obsahují také významnou kyselinu listovou, jenž chybí ženám především v těhotenství.
  • Dále v nich najdeme draslík působící močopudně a na snížení krevního tlaku.
  • Dalšími vitamíny obsaženými v rajčatech jsou vitamíny B, A a C.

Inspirujte se mými rajčatovými recepty:

Rajčatová polévka s mozzarellou

Batátový koláč s ricottou, špenátem a sušenými rajčaty

Studená polévka Gazpacho

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖