Proč jíst MRKEV…

Mrkev je jedním z nejbohatších zdrojů betakarotenu – provitamínu, který se v těle mění na vitamín A. Vitamín A je důležitým antioxidantem a působí preventivně proti šerosleposti. Vitamín A je vitamín rozpustný v tucích, proto mrkev vždy doplňte kvalitním tukem.

  • Vařená mrkev na trošce tuku je z hlediska využitelnosti betakarotenu lepší než mrkev syrová.
  • Syrová mrkev díky vysokému obsahu vlákniny zase podporuje správnou funkci střev.
  • Přírodní mrkvové šťávy jsou proto ideální na jarní očistu a podporu trávení.
  • Naopak vařená mrkev se používá na průjmy, pomáhá z těla odplavovat škodliviny.
  • Dále mrkev obsahuje vitamíny B, C, E a minerály jako jsou hořčík, fosfor, draslík a vápník.
  • Při nákupu mrkve raději vybírejte drobnější karotky, které bývají šťavnatější a sladší než jejich přerostlé velké kolegyně.
  • Doma ji skladujte v chladu a zbavenou natě, která mrkvi odebírá vlhkost.
  • Mrkvovou nať (chemicky neošetřenou) nevyhazujte, ale použijte jako čerstvou bylinku do pokrmů. Nať má močopudné účinky a používá se při zadržování vody v těle a při otocích.

Vyzkoušejte některé mé recepty, kam jsem přidala mrkev jako hlavní ingredienci:

Mrkvová miso polévka

 

Video recept: Mrkvové muffiny plněné ricottou

V mé ekuchařce Fitmlsky od Zuzky najdete ještě tento výborný mrkvový dort s tvarohem.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖