Proč jíst BATÁTY…

Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové. Batáty se řadí mezi nejvýživnější zeleninu díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Upravují se stejně jako klasické brambory, ale jejich chuť je mírně nasládlá a barva nádherně oranžová. 

  • Batáty pochází ze střední a jižní Ameriky, kde se běžně upravují jako brambory na všechny možné způsoby.
  • Jsou výrazným zdrojem antioxidantů, mají protizánětlivé účinky a regulují hladinu cukru v krvi.
  • Díky vysokému obsahu karotenoidů mají žlutou až oranžovou barvu a jsou tak bohatý zdrojem vitamínu A.
  • Dále obsahují vitamín B, C, draslík, mangan a hořčík. Energetická hodnota syrových batátů je pouze 360 kJ na 100 g.
  • Jsou zdrojem komplexních sacharidů, celkem je jich 20 %, z čehož je 3 % vlákniny, 13 % škrobu a 4 % jednoduchých cukrů.
  • Batáty se vaří v páře, ve vodě, nebo se pečou, restují či zapékají.
  • Pro maximální využití betakarotenu je dobré vždy použit k bramborům tuk (stačí lžička cca 5 g oleje, másla).
  • Díky nasládlé chuti můžete také batáty použít do sladkých pokrmů či dezertů.

Upečte si můj oblíbený batátový bezlepkový koláč nebo batátové brownies.

Batátový koláč s ricottou, špenátem a sušenými rajčaty

Batátové bezlepkové brownies

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖