Fazole jsou výživné a chutné v celé řadě pokrmů. Jak se zbavit těžké stravitelnosti a nadýmání a jaké všechno dobroty z fazolí se dají připravit se dozvíte v článku.
Jak strávit fazole
Fazole patří mezi luštěniny, kterým se řada lidí vyhýbá z důvodu nadýmavosti a těžké stravitelnosti. Mohou za to oligosacharidy, které způsobují nepříjemné nadýmání. Jsou však rozpustné ve vodě a proto několikahodinové namáčení před vařením snižuje nadýmání. Dalším možným způsobem snížení nadýmavosti z fazolí je nakličování, při němž se zvyšuje množství enzymů a luštěnina se tak stává lépe stravitelnou. Pomáhá rovněž přidání koření (např. majoránka, libeček, kmín, kurkuma) či použití luštěnin pouze jako část pokrmu.
Proč jíst fazole
Fazole jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a celé řady vitamínů a minerálů. Nejvíce je zastoupen vápník, fosfor, železo, draslík a vitamíny skupiny B. Díky nízkému glykemickému indexu fazole upravují hladinu krevního cukru, mají výbornou sytící vlastnost a pomáhají v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním.
Fazole v kuchyni
Fazole si můžete připravit doma vařené nebo použít z konzervy v mírně slaném nálevu. Před vařením je dobré suché fazole na noc namočit a vodu několikrát vyměnit. Doba samotného varu se různí podle typu fazolí, ale přibližně trvá 1-2 hodiny do změknutí. Dobu varu si můžete zkrátit použitím tlakového hrnce. Solte vždy až na závěr. Fazole z konzervy vám usnadní práci a čas a výživová hodnota je srovnatelná s doma uvařenými. U fazolí z konzervy je vhodné také před použitím propláchnout.
Fazole jsou mojí oblíbenou surovinou do různých pokrmů, slaných i sladkých:
Fazolová polévka s pečeným celerem
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖